Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Precizările Serviciului Vamal privind…

VIDEO Precizările Serviciului Vamal privind termenul de admitere temporară a mijloacelor de transport înmatriculate în străinătate și declarate prin acțiune în R. Moldova până la 1 ianuarie 2023

Serviciului Vamal al R. Moldova vine cu precizări privind calcularea termenului legal permis de aflare pe teritoriul vamal al R. Moldova a mijloacelor de transport declarate prin acțiune şi plasate sub regim vamal de admitere temporară, în contextul modificărilor Codului Vamal, intrate în vigoare la începutul anului 2023.

Astfel, mijloacele de transport auto care au fost anterior introduse și declarate prin acțiune de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, dar au fost scoase de pe teritoriul vamal al R. Moldova până la data 01.01.2023, termenul de admitere temporară va fi de 180 zile de la data primei intrări în R. Moldova, conform Serviciului Vamal.

Pentru mijloacele de transport auto care au fost introduse pe teritoriul vamal al R. Moldova și declarate prin acțiune până la data de 01.01.2023 de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis de țara în care au domiciliu, care se află în continuare pe teritoriul vamal al R. Moldova, termenul de admitere temporară se va calcula în condițiile prevederilor legale anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 356/2022, adică 3 ani, până la prima scoatere a acestora de pe teritoriul vamal al R. Moldova.

În cazul în care după intrarea în vigoare a Legii nr. 356/2022, mijloacele de transport auto declarate prin acțiune de către persoane fizice cu domiciliu în orice alt stat străin și care dețin permis de conducere în țara în care au domiciliu, intrate pe teritoriul țării și termenul de aflare fiind mai mare de 180 de zile, aceste mijloace de transport fiind scoase de pe teritoriul vamal și ulterior fiind introduse, se pot afla în regim de admitere temporară pe teritoriul țării pe un termen nou de până la 180 de zile.

Urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate la Codul vamal al R. Moldova a fost exclusă prevederea conform căreia mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, declarate prin acțiune, se pot afla pe teritoriul vamal al R. Moldova pe un termen mai mare de 180 zile, până la 3 ani. 

Această prevedere a fost exclusă în vederea racordării cadrului legal național la prevederile aqu-lui comunitar și la prevederile Convenției privind admiterea temporară încheiată la Istanbul, conform căreia „Mijloacele de transport de uz particular pot rămâne pe teritoriul de admitere temporară o perioadă continuă sau nu de 6 luni, în intervalul de 12 luni”.