Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Polițiștii au efectuat controale…

VIDEO Polițiștii au efectuat controale în mai multe spații publice din capitală și suburbii: „În timp ce nu sunt paturi libere prin spitale, în localuri locuri libere tot nu sunt”

Polițiștii au documentat 25 de cazuri de nerespectare a normelor legale în urma operațiunilor efectuate în mai multe spații publice din municipiul Chișinău și suburbii. Lipsa certificatelor de vaccinare COVID-19, surplusul de persoane, lipsa registrelor de efectuare a termometriei și de igienizare, sunt câteva dintre încălcările depistate de polițiști.

„Iresponsabilitatea oamenilor continuă, cu regret, să facă victime. În timp ce nu mai sunt paturi libere prin spitale, în localurile din capitală și suburbii, practic, locuri libere tot nu mai sunt. Colegii noștri au verificat, în acest weekend, cum sunt respectate măsurile impuse de CNESP”, anunță reprezentanții poliției.

Angajații Inspectoratului național de investigații (INI), în comun cu ofițerii Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, BPDS „Fulger”, DIE și SPIA s-au deplasat în sectoarele municipiului Chișinău și suburbii, unde au efectuat activități de monitorizare privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19.

Încălcările depistate de polițiști: surplusul de persoane; lipsa registrelor de efectuare a termometriei și de igienizare; permisiunea în încăpere a vizitatorilor care nu au prezentat datele de identitate pentru completarea fișei epidemiologice; lipsa certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau alte acte ce ar confirma că persoanele nu sunt infectate; verificarea doar selectivă, de către reprezentanții localului, a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau altor acte ce ar confirma că vizitatorii nu sunt infectați; lipsa registrului de igienizare a localului, unii chelnerii purtând masca de protecție incorect; aflarea fără mască de protecție a vizitatorilor; permisiunea de a se fuma în locuri interzise.

Totodată, angajații Inspectoratului național de securitate publică (INSP) au verificat dacă persoanele aflate aflate în autoizolare respectă prevederile impuse de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP).

„A fost monitorizată activitatea a: 548 unități de comerț; 87 de pieţe comerciale; 205 stații PECO; 130 de unități de alimentație publică (restaurante, cafenele/ bar/ terasă/ cantine, etc.). Au fost verificate 175 de zone de agrement în aer liber. În 110 de localităţi s-au desfășurat activități de informare a populației privind riscul infectării cu COVID-19. Au fost verificate 184 de unități de transport (transportatori de pasageri) și 5 cluburi de noapte”, menționează reprezentanții poliției.

Potrivit poliției, au fost întreprinse acțiuni de informare și evaluare a măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 și în lăcaşurile sfinte din teritoriul deservit, „fiind supuse verificărilor 1 403 biserici şi mănăstiri, în urma cărora nu au fost depistate încălcări”.

De la 1 octombrie au intrat în vigoare măsurile de sănătate publică aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) pe 22 septembrie curent. Măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară. Astfel, în restaurante, cafenele și alte unități publice este permis accesul doar în baza certificatului COVID-19, dacă localitatea este în pragul de alertă roșu.