Principală  —  IMPORTANTE   —   Important. De astăzi, intră în…

Important. De astăzi, intră în vigoare noile măsuri de sănătate publică: în restaurante, cafenele și alte unități publice va fi permis accesul doar în baza certificatului COVID-19

Foto: Agora.md

De astăzi, 1 octombrie, intră în vigoare măsurile de sănătate publică aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) pe 22 septembrie curent. Măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară.

Astfel, începând de vineri, 1 octombrie, în restaurante, cafenele și alte unități publice va fi permis accesul doar în baza certificatului COVID-19, dacă localitatea este în pragul de alertă roșu.


Pentru aplicarea corespunzătoare a tuturor prevederilor hotărârii CNESP din 22 septembrie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu următoarele precizări pentru măsurile dedicate pragului de alertă roșu.

  • Administratorii locațiilor în care accesul este permis doar cu certificatul COVID-19 au obligația de a verifica clienții prezentarea documentului respectiv, însoțit de un act de identitate;
  • În cazul unor verificări din partea poliției, reprezentanților ANSP și se constată că certificatul COVID-19 este fals sau aparține altei persoane, vor fi aplicate amenzi sau măsuri penale în raport cu persoana care a prezentat documentul respectiv;
  • În unitățile de alimentație publică, prezentarea certificatului COVID-19 este obligatorie pentru clienții deserviți la mesele situate în interiorul localului. În schimb, persoanele care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet, respectiv plasează comenzi, nu au obligația să prezinte acest document. Deplasarea în interiorul unității de alimentație publică a persoanelor care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet și respectiv plasează comenzi în acest scop, se va face cu respectarea normelor generale de sănătate publică, inclusiv cu menținerea distanței fizice de cel puțin 1 m și purtarea obligatorie a măștii de protecție.
  • Prin evenimentele în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri sau alte activități în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte, se înțeleg evenimente care au loc în spații, respectiv locații improvizate, fără locuri pe scaune.
  • Locațiile care dețin ringuri de dans, dar unde se desfășoară și alte activități, precum cele de alimentație publică, pot continua să funcționeze doar în condițiile noii hotărâri a CNESP.

Prin certificat COVID-19 se înțelege oricare din următoarele documente:

  • Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  •  Concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  • Rezultatul unui test diagnostic la COVID-19. E vorba de test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.  

Măsurile de sănătate publică pentru gestionarea pandemiei COVID-19 vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate în parte. Astfel, de la 1 octombrie în localitățile aflate sub cod roșu accesul în unitățile HoReCa vor avea acces doar persoanele vaccinate sau testate negativ pentru COVID-19. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței de miercuri, 22 septembrie, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) în urma consultărilor cu specialiștii în sănătate publică și cu mediul de afaceri. Detalii aici.

Astfel, Comisia a adaptat pragurile de incidență de infectare cu COVID-19 recomandate de Organizația Mondială a Sănătății la necesitățile sistemului de sănătate și la realitățile economice și sociale ale R. Moldova. 

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50%  vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.