Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Pachetul de susținere energetică…

VIDEO Pachetul de susținere energetică în valoare de 250 de milioane de euro din partea UE, vizitele înalților oficiali europeni la Chișinău, noutăți din justiție și de la Guvern | Săptămâna de Gardă

Aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet de susținere energetică în valoare de 250 de milioane de euro. Președinta Maia Sandu a mulțumit Comisiei Europene și statelor membre pentru sprijinul acordat R. Moldova, menționând că țara noastră se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Acum R. Moldova se confruntă cu o criză energetică acută, care ține atât de alimentarea cu gaze și energie electrică, cât și de modul de a vă permite să achitați pentru aceste resurse. Noi ne vom asigura că vom face tot posibilul ca dumneavoastră să faceți față acestei crize. Iată de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru R, Moldova. Două sute de milioane de euro vor fi acordate în caz de necesitate, pentru ca R. Moldova să-și acopere nevoile de gaze. O sută de milioane în granturi și o sută de milioane – împrumuturi, de la 1 ianuarie 2023. Pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentar vor fi acordate ca suport bugetar, pentru a acorda susținere celor mai vulnerabile persoane”.

La o zi de la vizita președintei Comisiei Europene, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu. 

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Din numele Parlamentului European, 705 membri din 27 de țări ale UE, vă transmit că Europa este alături de dumneavoastră și vom rămâne alături în continuare. Trebuie să fim puternici și uniți în convingerile noastre. Vom face acest lucru atunci când vorbim despre energie, ajutând R. Moldova să își diversifice aprovizionarea cu resurse energetice pentru a preveni destabilizările. Mai multe țări ale UE, România, Bulgaria, Grecia și Slovacia au făcut deja anumiți pași și vom continua să asigurăm stabilitatea aprovizionării cu resurse energetice a Moldovei”.

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că formațiunea politică, citez „a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

De la momentul creării sale, Partidul Șor a participat în cadrul mai multor scrutine electorale. În aproape toate scrutinele a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale și nu au fost simple încălcări, ci încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor și a concurenților. Altfel spus, a fost sancționat pentru finanțare ilegală și în cazul acestor încălcări, Partidului Șor i s-a aplicat cea mai severă sancțiune electorală posibilă – anularea înregistrării. Astfel, Partidul Șor a fost exclus din cursa electorală în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, în cadrul alegerilor pentru Primăria mun. Chișinău din 2018, în cadrul alegerilor pentru circumscripția Hâncești din 2020 și în cadrul alegerilor pentru Primăria mun. Bălți din 2021”, a declarat Litvinenco.

A doua zi după aprobarea deciziei de către Executiv, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a emis o dispoziție prin care sesizarea a fost restituită Guvernului, pe motiv că decizia Guvernului nu fusese încă publicată în Monitorul Oficial. Executivul urmează să lichideze neajunsurile, după care poate sesiza din nou Curtea Constituțională.

Iar vineri reprezentanții organelor de forță au desfășurat descinderi la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă. Anterior, procurorii au atribuit statut de bănuit pentru opt persoane și au ridicat 380 000 lei în urma unor percheziții efectuate pe același dosar.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că a pornit un dosar penal pe faptul survolării ilegale a spațiului aerian al R. Moldova de către rachete rusești pe 10 octombrie și urmare a detonării unui dispozitiv exploziv în apropierea localității Naslavcea, pe 31 octombrie.

Survolarea spațiului aerian este investigată prin prisma infracțiunii prevăzute de Codul penal cu privire la încălcarea regulilor de zbor. În ceea ce privește detonarea unui dispozitiv exploziv în preajma satului Naslavcea, fapta este investigată prin prisma articolului din Codul penal care prevede livrarea, plasarea, punerea în funcţiune sau detonarea unui dispozitiv exploziv ori a altui dispozitiv cu efect letal.

Iar ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii oficiului Sud al Procuraturii Anticorupție au efectuat, luni, acțiuni de urmărire penală la sediul Primăriei municipiului Comrat. Perchezițiile s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale de abuz de serviciu în care este vizat un viceprimar, un specialist al Primăriei și trei agenți economici.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, factori de decizie ai Primăriei Comrat, folosindu-se de situația de serviciu și acționând din interes material și personal, au favorizat și ar favoriza în continuare trei agenți economici la procedurile de achiziții publice.

Zilele trecute, Judecătoria Comrat a pronunțat sentința de condamnare a unui adolescent care, în luna ianuarie, a făcut mai multe anunțuri false despre plasarea unor bombe în sudul Republicii Moldova. 

Conform Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, inculpatul a fost condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea pedepsei reale cu închisoarea pentru un termen de trei ani, precum și la achitarea a 12.600 lei pentru acțiunile procesual penale efectuate în cadrul dosarului.

Iar fostul procuror general Eduard Harunjen a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că a solicitat Președinției anularea decretului din 2019 prin care i-a fost acceptată demisia din funcție. Harunjen s-a aflat în fruntea Procuraturii Generale din decembrie 2016 până în iulie 2019, când a demisionat invocând „motive de sănătate”. 

Pe canalul nostru de youtube puteți vedea cum a eșuat reforma Procuraturii în mandatul lui Harunjen și cum oligarhi precum Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor se bucurau de imunitate în fața procurorilor în acea perioadă.

Săptămâna aceasta, mai multe conversații private purtate pe Telegram și atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, au fost făcute publice pe un site nou creat, administratorii căruia nu și-au divulgat identitatea. Ministrul Justiției a calificat discuțiile drept un „fals ordinar”. Potrivit lui, citez „scopul acestui fals este să deturneze atenţia publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din R. Moldova şi legăturile lor cu serviciile străine”.

Tot miercuri, Guvernul a anunțat că au fost sparte mai multe conturi de Telegram ale unor demnitari de stat, printre care președinta Maia Sandu și vicepremierul Andrei Spînu. 

Iar Grigore Policinschi, fostul președinte al raionului Dubăsari, vizat anterior în mai multe dosare penale, fiind învinuit inclusiv de abuz și exces de putere, a fost numit, la sfârșitul lunii octombrie, în funcția de vicepretor al sectorului Botanica. Numirea sa a fost oficializată printr-o dispoziție semnată de primarul capitalei, Ion Ceban, însă nu a fost anunțată oficial de către autoritățile locale. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Mecanismul de distribuire a lemnelor de foc în R. Moldova, pus în acest an în practică de Guvern, a provocat haos pe piață. Depozitele ocoalelor silvice sunt aproape goale, așa că oamenii se tem că la iarnă vor îngheța de frig în case. Unele gospodării înscrise, încă în luna iulie, pe listele beneficiarilor de 3 metri steri de lemn la un preț stabilit de stat, nu au primit încă lemnele solicitate și nici nu știu când se vor încălzi cu lemnele promise.

Între timp, intermediarii, pe care Guvernul promitea că îi va elimina de pe piață, vând lemnul de foc la preț dublu. Deseori, intermediari devin chiar pădurarii. Mai multe detalii aflați din ancheta publicată pe zdg.md și pe canalul nostru de YouTube.

Despre problema lemnelor de foc, dar și alte subiecte ce țin de ramura silvică, a discutat colega noastră Natalia Zaharescu, în cadrul podcastului ZeDeCe, cu directorul general Moldsilva Valeriu Caisîn. Podcastul va putea fi urmărit duminică, 13 noiembrie, pe youtube și pe zdg.md.

Noutatea săptămânii de pe frontul din Ucraina o reprezintă ordinul ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, de retragere a trupelor din regiunea Herson. Rușii își organizează acum apărarea în stânga râului Nipru. Pasul înapoi făcut de ruși vine în urma presiunii tot mai mari create de armata ucraineană în sudul țării. Zelenski a anunțat vineri eliberarea a peste 40 de localități din Herson, abandonate de ruși. Armata Ucraineană continuă să bombardeze trecerile peste Nipru, pe unde Armata Rusă încearcă să se retragă.

Acum e rândul vostru să comentați evenimentele săptămânii. Scrieți-ne în comentarii care credeți că a fost cea mai importantă noutate a ultimelor zile și nu uitați de cartonașul roșu. Cine credeți că îl merită? Așteptăm mesajele voastre argumentate și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG.

Iar câștigătorul de săptămâna trecută este… Augustin Basoc, cel care a dat un cartonaș roșu, citez, „celor care organizează destabilizări prin proteste”. Augustin, îți mulțumim că ne urmărești și te rugăm să ne contactezi la această adresă de email pentru a afla cum poți primi premiul. Iar dacă îți dorești și tu un obiect cu însemnele ZeDeGe, participă la concursul nostru sau intră oricând pe zdg.one și plasează o comandă. Astfel te alegi cu un accesoriu util și susții jurnalismul de investigație.