Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministra Sănătății: „De luni,…

VIDEO Ministra Sănătății: „De luni, școlile vor trece în regim online, inițial, pentru două săptămâni. Evenimentele private vor fi sistate”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, anunță în cadrul unui briefing de presă deciziile care urmează să fie aprobate în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP).

LIVE TEXT

„Ieri s-a discutat despre posibilele măsuri care vor fi introduse. La nivel național ANSP a calculat la ziua de luni incidența de 232 de cazuri la 1000 de cazuri. Astăzi suntem la nivel național în cod roșu. De luni, se propune trecerea școlilor în online, inițial, pentru două săptămâni. De asemenea, se va reduce de la 3 la 2 numărul de persoane care pot intra împreună în centrele comerciale. Evenimentele private de orice fel vor fi sistate. Pentru a proteja răspândirea necontrolată a noii tulpini, o reprezintă obligativitatea de a prezenta certificatele COVID pentru a intra în orice spațiu comercial sau de deservire închis, cu excepția unor activități esențiale, precum unitățile alimentare, farmacii, de comercializare a produselor de igienă, bănci, organizații de creditare non-bancare, furnizori de servicii poștale și de curierat, furnizori de servicii comunale, case de schimb valutar.

De asemenea, această excepție de a nu prezenta certificatul COVID se va păstra absolut în toate gările, inclusiv în aeroport. Vom merge pe practica statelor UE, oricine își dorește să intre în magazine de haine sau parfumerie va trebuie să prezinte acest certificat. Pentru ca să fie redusă circulația cetățenilor mai ales în orele când lumea este mai relaxată, activitatea în incinta unităților de alimentație publică va fi restrânsă în intervalele 22:00-07:00. Evenimentele private de orice fel vor fi sistate”, a spus Ala Nemerenco.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a trecut în revistă mecanismele și instrumentele care ar permite ca impactul restricțiilor să fie atenuat atât asupra angajatorilor, cât și asupra salariaților.

„Este vorba despre compensațiile acordate pentru zilele libere acordate pentru vaccinare. Vreau să vă reamintesc că de pe 3 noiembrie anul trecut, toți angajatorii sunt obligați să ofere două zile libere pentru fiecare doză de vaccinare conform hotărârii Guvernului și conform Codului Muncii, dar această obligație nu vine pe umărul angajatorilor, ci costul acestor zile libere este suportat de bugetul de stat. Pentru a beneficia de aceste compensații, angajatorii trebuie să completeze lunar o cerere automatizată care este disponibilă pe portalul declarațieelectonică.fisc.md – este sistemul de raportare electronică pe care îl cunosc toți angajatorii și Serviciul Fiscal transferă angajatorilor integral, inclusiv asigurările sociale ale zilelor libere acordate salariaților pentru vaccinare până la plafonul de 558 de lei pe zi echivalent cu un salariu de 12150 d elei brut pentru o lună cum este, de exemplu, luna ianuarie, care are 27 de zile lucrătoare”, a precizat Spatari.

Zonele de agrement, parcurile de distracții, cluburile de noapte și ringurile de dans din municipiul Chișinău își sistează activitatea, în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante prin infecția cu noul coronavirus. Totodată, activitatea extrașcolară în instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău, în perioada 20 ianuarie – 3 februarie, se va desfășura la distanță. Deciziile au fost luate miercuri, 19 ianuarie, de către membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) a municipiului Chișinău.

Potrivit hotărârii, activitățile teatrelor, cinematografelor și sălilor de concert se vor desfășura cu respectarea regulilor în vigoare de sănătate publică, cu obligativitatea ca toți spectatorii să prezinte la intrare certificatul COVID-19. Totodată, entitățile publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău vor organiza, după caz, programul de muncă al angajaților la distanță sau introducerea programului de muncă diferențiat.

Conform deciziei adoptate, centrele de sport și fitness își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare client, cu obligativitatea ca toți clienții să prezinte la intrare în unitate certificatul COVID-19.