Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Lansarea primului satelit realizat…

VIDEO Lansarea primului satelit realizat în R. Moldova. NASA: „Vor lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului”

Primul satelit artificial care a fost realizat în R. Moldova, nanosatelitul „TUMnanoSAT”, care a fost construit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), va fi plasat pe orbita pământului de pe Stația Spațială Internațională vineri, 12 august.

Evenimentul va putea fi urmărit online, vineri, la ora 12:45:

Conform unei proceduri standard, astronauții îl vor plasa pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic.

Lansarea „TUMnanoSAT” reprezintă prima experiență spațială pentru R. Moldova, într-o cooperare internațională JAXA-UNOOSA.

Partenerii noști internaționali – JAXA (Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) – vor lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului”, menționează NASA.

Satelitul „TUMnanoSAT”, realizat UTM, a fost transportat pe 15 iulie cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională (ISS). Cargoul Dragon a transportat inclusiv capsula de lansare JSSOD a Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA), în care este și nanosatelitul „TUMnanoSAT” către ISS, de unde astronauții urmează să-l transfere în modulul japonez Kibo.

Activitatea se desfășoară în cadrul unui program internațional. UTM a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spaţiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.