Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ La Parlament au avut…

VIDEO La Parlament au avut loc consultări publice cu privire la comasarea ANRE și Consiliului Concurenței într-o singură instituție

Foto: parlament.md

Reprezentanții Parlamentului anunță că marți, 5 octombrie, pe platforma Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, au demarat discuțiile publice privind comasarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliului Concurenței.  

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, scopul consultărilor publice este ca reforma să fie realizată cât mai rapid, iar ulterior să fie creată o instituție profesionistă și indepedentă. 

„Am examinat experiența Estoniei și a altor țări din Uniunea Europeană, în care funcționează un asemenea aranjament instituțional. Dorim să realizăm o schimbare și în Republica Moldova, iar în 2022 să avem o instituție care să satisfacă necesitățile pieței și ale cetățenilor”, a declarat Dumitru Alaiba.   

În continuare, potrivit deputatului Alaiba, urmează a fi elaborat un proiect de lege pentru modificarea cadrului normativ care va fi supus dezbaterilor cu participarea specialiștilor din domeniu, experților, reprezentanților comunității donatorilor și societății civile.

Luni, 4 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economiei, buget și finanțe, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței (CC) ar putea fi comasate într-o singură instituție – Autoritatea pentru Reglementare și Reforme. Tot în cadrul briefingului de presă, deputatul PAS a criticat activitatea ANRE și a Consiliului Concurenței și a anunțat că până la sfârșitul anului 2021 cele două instituții vor fi comasate după modelul Estoniei.

Citiți și: VIDEO/ ANRE și Consiliul Concurenței ar putea fi comasate într-o singură instituție. Anunțul făcut de președintele Comisiei economie, buget și finanțe