Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ion Chicu: Locuri în…

VIDEO Ion Chicu: Locuri în spitale practic nu sunt. Dacă paturi mai găsim, medici nu avem de unde să luăm

Prim-ministrul Ion Chicu cere oamenilor să fie responsabili, în contextul pandemiei COVID-19 și a numărului tot mai mare de îmbolnăviri înregistrat în R. Moldova. Acesta atrage atenția că, dacă numărul de locuri în spitale poate fi mărit, capacitatea personalului medical este redusă.

După ședința cu speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, dar și președintele în exercițiu, Igor Dodon, premierul a caracterizat situația din sistemul medical drept una „gravă” și a accentuat că personalul medical este extenuat și în minoritate.

„Pe plan mondial, acum avem de 7 ori mai multe infectări decât în luna aprilie. Cam aceeași tendință este și la noi. Din păcate, avem multe cazuri și numărul acesta va crește. La această etapă suntem foarte foarte presați de situația din sistemul medical. Locuri în spitale practic nu sunt. Săptămâna aceasta vor fi activate încă câteva zeci de locuri în instituțiile medicale. Din păcate, este o limită la extinderea numărului de locuri, dar limita principală este lipsa personalului medical. Noi am majorat de mai multe ori numărul locurilor din spitale, însă, din păcate nu avem alt număr de personal medical”, a spus Ion Chicu.

Astfel, premierul a îndemnat societatea „să fie responsabilă, să poarte măști și să se conformeze restricțiilor”.

Cu referire la bugetul pentru anul 2021, premierul a punctat că cele mai mari majorări vor fi făcute pentru sistemul medical.

„Aici vor fi cele mai mari majorări, atât sub aspect de remunerare a muncii personalului medical, cât și pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a sistemului medical. Remarc doar că doar majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2021 cu 30%, cumulată cu cea de la 1 septembrie 2020, va costa bugetul aproape 2 miliarde de lei. Este un efort pentru a stimula și motiva medicii noștri să rămână în țară și să ne salveze de la multe boli, nu doar de la COVID-19, căci noi suntem bolnavi de multe boli cronice pe mai multe dimensiuni, din păcate”, a adăugat Ion Chicu.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 107.017 cazuri.

Un număr de 94.586 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 2.290 de persoane au pierdut lupta cu boala.