Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Imagini din momentul în…

VIDEO Imagini din momentul în care specialiștii au detonat componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț

Captură de ecran

UPDATE 21:30 Inspectoratul General al Poliției a publicat imagini din momentul detonării componentei cu explozibil a rachetei prăbușite.

UPDATE 14:30 În urmă cu câteva minute, specialiștii Bombteh ai Poliției Naționale au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, anunță Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

„Pentru ca intervenția să fie operată în siguranță, specialiștii hidrotehnici au evacuat apa din lacul Hârbovăț. Echipa de pirotehnicieni a Poliției Naționale a analizat situația operațională timp de mai multe ore pentru a identifica soluția optimă de înlăturare/detonare a explozibilului, care se găsea pe fundul lacului.

Întrucât localnicii din Hârbovăț au anunțat autoritățile că în lacul din apropiere au observat unele componente care puteau proveni de la o rachetă, care este posibil să se fi prăbușit în acea zonă, Ministerul Afacerilor Interne a întreprins măsuri speciale de protecție a lacului Hârbovăț, urmare a resturilor de rachetă descoperite în urmă cu o zi, existând suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite.

Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența fabricației acesteia. Precizăm că nu a existat niciun pericol pentru populație, zona fiind izolată, iar primele locuințe se află la o distanță de 1 kilometru față de zona de pericol”, se spune în comunicat.

Știrea inițială:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează joi, 28 septembrie, printr-un comunicat, că a întreprins măsuri speciale de protecție a lacului Hârbovăț, raionul Anenii Noi, urmare a resturilor de rachetă descoperite în urmă o zi, existând suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite.

În prezent în zonă este interzis accesul persoanelor, poliția asigurând paza perimetrului. La fața locului sunt efective ale poliției naționale, IGSU, Carabinieri și ale Poliției de Frontieră.

„De asemenea, specialiștii Bombteh ai IGP sunt și ei prezenți la fața locului. Aceștia analizează soluția optimă pentru înlăturarea explozibilului, în ipoteza în care pe fundul lacului ar fi găsită componenta cu material exploziv.

La această oră, ministrul de Interne, Adrian Efros, este prezent la fața locului pentru a inspecta efectivele astfel încât să fim asigurați că cetățenii și angajații sistemului afacerilor interne se află și vor acționa în siguranță.

Specialiștii în domeniu hidrotehnic procedează la golirea apei din lacul Hârbovăț pentru a facilita intervenția specialiștilor pirotehnicieni.

Precizăm că nu există pericol pentru populație, zona fiind izolată, iar primele locuințe se află la o distanță de 1 kilometru față de zona de pericol”, se spune în comunicat.

Sursa foto: MAI

Localnicii din Hârbovăț au anunțat autoritățile că în lacul din apropiere au observat unele componente care puteau proveni de la o racheta, care este posibil să se fi prăbușit în acea zonă. Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența de fabricație a acesteia.

Miercuri, 27 septembrie, autoritățile au fost alertate cu privire la prezența unor „fragmente neidentificate” în lacul din apropierea localității Fârlădeni, raionul Căușeni. Ministerul de Interne de la Chișinău nu a spus atunci dacă este vorba despre fragmente ale unui rachete, ci a menționat că nu se cunoștea originea acestora.

Tot miercuri, în comuna Chiţcani, din raionul Căușeni, ar fi fost descoperite alte bucăți ale unei rachete. Conform pretinsului Minister al Afacerilor Interne de la Tiraspol, „cel mai probabil”, acestea sunt părți ale aceleiași rachete găsite pe 25 septembrie într-o gospodărie.