Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Fracțiunea PAS din CMC…

VIDEO Fracțiunea PAS din CMC solicită anularea dispoziției de numire a lui Sergiu Ceban în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom”. Acuzațiile aduse primarului capitalei și reacția acestuia

Sursa foto: ZdG

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită anularea dispoziției de numire a lui Sergiu Ceban în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” și cere organizarea unui concurs de selectare a unui nou director „în baza unor criterii meritocratice”. Consilierii municipali de pe lista PAS Zinaida Popa și Roman Cojuhari îl acuză pe primarul general al capitalei, Ion Ceban, de punerea în aplicare a unei „scheme de falimentare a Întreprinderii Municipale „Infocom” și de preluare a bazei de date a întreprinderii”.


Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC, spune că edilul capitalei, Ion Ceban, „l-a numit conștient pe Sergiu Ceban în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom”, deși, în mod evident, acesta este în conflict de interese și se vrea falimentarea artificială a întreprinderii municipale”.

„Deși întreprinderea a înregistrat o creștere de la o sută și ceva de mii la aproape două milioane anual în perioada când în calitate de director interimar a fost Andrei Stoianov, Ion Ceban a decis înlocuirea acestuia cu proprietarul unei companii private și concurente întreprinderii municipale (…). Numirea acestuia în funcție este făcută pentru a prelua baza de date a Î.M. „Infocom” în scopuri comerciale private și falimentarea acesteia. În urma acestei scheme criminale și de atac raider organizat de primarul Ion Ceban, bugetul municipiului Chișinău va fi prejudiciat cu milioane de lei”, a declarat Cojuhari.

Vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, afirmă că în perioada următoare reprezentanții fracțiunii vor depune o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și la Procuratura Generală (PG) prin care vor solicita instituțiilor abilitate să analizeze acțiunile primarului Ion Ceban sub aspect infracțional și contravențional.

„Solicităm să fie anulată dispoziția de numire a lui Sergiu Ceban în funcția de director Infocom și să fie organizat un concurs de selectare a noului director Infocom în baza unor criterii meritocratice. Să fie selectată o persoană integră care să nu intre în conflict de interese cu funcția pe care o va deține. Noi înțelegem că cel mai probabil primarul va ignora și această solicitare și la fel ca în cazul tuturor întreprinderilor municipale, va prefera să colaboreze în continuare cu directori interimari în detrimentul unor persoane selectate în baza unor concursuri cinstite. În același timp, Infocom este o întreprindere importantă, iar inacțiunea poate costa prea scump municipiul. Astfel, chiar în zilele care urmează vom depune o sesizare la ANI și PG prin care vom solicita instituțiilor abilitate să analizeze și acțiunile primarului Ceban sub aspect infracțional și contravențional,” a spus Zinaida Popa.

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, susține că acuzațiile care i se aduc atât lui, cât și actualului director interimar al Î.M. „Infocom” vin în urma unei „investigații” interne cu privire la acțiunile fostului director al întreprinderii Andrei Stoianov.

„De când a fost numit noul director în funcție a început să verifice cum sunt desfășurate lucrurile la întreprindere și a depistat mai multe istorii interesante care au avut loc în perioada fostului director, afiliat al Partidului Acțiune și Solidaritate, la propunerea domnului Grădinaru. Fostul director al Infocom a fost eliberat din funcție în baza hotărârii instanței de judecată în comiterea unor contravenții care prevede delapidarea fondurilor cu privarea de a deține o anumită funcție sau să desfășoare o altă activitate (…). Sunt multe încălcări ale fostului director, iar ce din PAS foarte bine cunosc că a fost pornită o investigație de actualul director. Iată motivele de ce cei de la PAS se agită, îl apără pe coleg, care s-a băgat în această mizerie”, a spus Ceban.

După dezvăluirile făcute de Ziarul de Gardă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a depus joi, 30 decembrie, o sesizare la Procuratura Generală (PG) prin care a solicitat să fie investigate informațiile cu privire la „tentativa de atac raider asupra Întreprinderii Municipale „Infocom””. Totodată, deputatul PAS a solicitat Procuraturii „să verifice acțiunile primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, dacă prin numirea lui Sergiu Ceban în funcția de director interimar al întreprinderii municipale a admis crearea unui conflict real de interese prin numirea unui administrator, care este fondator al unei companii private”, firmă concurentă cu Î.M. „Infocom”. Detalii aici.

Pe 30 decembrie 2021,  ZdG a scris că Întreprinderea Municipală „Infocom”, care se ocupă de perfectarea avizelor de plată pentru serviciile locativ-comunale, are un nou director interimar. Fără un anunț oficial din partea Primăriei municipiului Chișinău, la sfârșitul lunii noiembrie curent, în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” a fost numit Sergiu Ceban, un om de afaceri cu interese în domeniu. Ceban deține, direct sau prin intermediul unor persoane apropiate, câteva companii care gestionează și administrează blocuri și asociații de coproprietari în condominiu, sau se ocupă cu prelucrarea informațiilor din bonurile de plată. Numele acestuia figurează în calitate de fondator la „Verwaltung” SRL și „Ebloc-blocexpert” SRL, companii care sunt afiliate SRL-ului „Ebloc Grup” – întreprindere fondată, pe 28 mai 2021, de către Mihail Cerneanu, activitatea căreia este similară cu cea a Î.M. „Infocom”. 

Într-o scrisoare anonimă, expediată redacției Ziarului de Gardă, se menționează faptul că, Sergiu Ceban a preluat funcția de director interimar al companiei, pentru că ar avea interese cu privire la baza de date a întreprinderii municipale și ar urmări preluarea ei prin intermediul companiilor pe care le deține.

Reportera ZdG l-a contactat telefonic pe noul director interimar al Î.M. „Infocom”, Sergiu Ceban, pentru a comenta acuzațiile care i se aduc. Acesta a refuzat să ne ofere o reacție la telefon, motivând că va veni cu un comentariu doar de la sediul întreprinderii municipale.