Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Femeia care și-a abandonat…

VIDEO Femeia care și-a abandonat nou-născutul într-o plantație de viță de vie s-a reîntors acasă cu micuțul în brațe. Mărturiile mamei și declarațiile primarului localității

Femeia din s. Chetroseni, com. Mirești, care și-a abandonat nou-născutul într-o plantație de viță de vie, s-a reîntors acasă de la Centrul Mamei și Copilului cu copilul în brațe. Mama susține că nu ştie ce a determinat-o să-şi abandoneze propriul copil. Totodată ceilalți patru copii ai familiei, două fete și doi băieți, au fost plasați într-o familie de asistenţi parentali, până la decizia instanţei.

Contactat de Ziarul de Gardă, primarul comunei Mirești, Victor Sinogaci, a declarat că organele de drept, în colaborare cu primăria locală, urmează să decidă vinovăția acestei femei, precum și soarta nou-născutului, dar și a celorlalți patru copii.

La data de 20 iulie, Primăria împreună cu asistentul social, asistentul medical am adus mama împreună cu nou-născutul acasă de la Institutul Mamei și Copilului acasă. Ceilalți patru copii se află în siguranță. Noi suntem pentru integrarea familiei. Nu susținem niciun într-un caz dezbinarea familiei. Căutăm resurse pentru ca mama cu copiii să fie împreună.

La momentul actual cei patru copii se află în vizorul administrației publice locale și în vizorul Direcției Asistenței Sociale teritorială din raionul Hâncești. Copiii au fost plasați temporar. Părinții împreună cu administrația publică locală, dar și cu alte persoane de bună credință suntem în căutarea unei case cu un spațiu suficient pentru toată familia.

Bebelușul este supravegheat de medicul de familie și de asistentul social. Zilnic este monitorizată toată familia
„, a declarat primarul.

Într-un reportaj realizat de Info Curier Hânceşti, mama bebeluşului spune că îşi regretă gestul şi nu îşi poate explica ce a făcut-o să recurgă la această faptă. Aceasta spune că realizează faptul că din această cauză riscă să-şi piardă bebeluşul de doar câteva săptămâni, dar şi ceilalţi patru copii.

Întrebată dacă şi-a aruncat bebeluşul în acel tufiş, femeia a spus că l-a pus acolo, dar nu l-a aruncat. Aceasta susține că dorește ca toţi copiii să fie lângă ea.

Totodată, la decizia administraţiei publice locale, familia va fi monitorizată timp de 45 de zile.

Femeia în vârstă de 31 de ani şi-a abandonat copilul într-o plantație de viță de vie din Cristeşti, raionul Nisporeni, imediat după naşter. Întâmplarea a avut loc la 6 iulie. Copilul a fost găsit după ore întregi în care acesta a stat pe pâmânt, printre spini, dar și sub bătaia directă a razelor solare, de către o femeie și un bărbat care venise acolo să lucreze.

În martie curent, Ziarul de Gardă a publicat un articol despre mamele care recurg la astfel de gesturi sau chiar mai rele – la uciderea pruncilor. Atunci Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale afirma că nu deține date despre pruncucidere și lăsarea în primejdie a nou-născuților soldată cu deces și nici nu are un mecanism specific de intervenție în astfel de cazuri. Între timp, autoritățile locale din localitățile în care s-au întâmplat tragediile semnalează că, de fapt, acestea denotă despre grave probleme ale societății.

Iar probleme există, chiar dacă, potrivit statisticilor, în ultimii cinci ani au existat zece cazuri de pruncucidere și zece cazuri de abandon al copiilor în situații de primejdie.