Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Fără dânsul cetatea va…

VIDEO „Fără dânsul cetatea va fi tristă”. Colegii „de cetate” vorbesc despre pierderea lui Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca

„A depus toate eforturile pentru a scoate în evidență adevărul despre neamul nostru și a ars ca o stea”, spune unul dintre colegii fostului director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, care s-a stins din viață vineri, 9 septembrie.

„Într-adevăr am rămas foarte îndurerați. Sunt sigur că memoria domnului Nicolae Bulat va dăinui tot timpul aici, în apropiere, și în Cetatea Soroca. El a fost un om care nu-și găsea tihna până nu ajungea la rezultatul scontat. Asta se vede după multiplele lucrări pe care le-a lăsat pentru generațiile viitoare.

În ce ne privește pe noi, colegii lui, noi ne simțeam toți într-o legătură strânsă și sigur că el era cel care ne ghida pe noi. Din păcate noi, acum, iată, ne simțim într-un fel orfani”, spune Victor Botnaru, ghid la Cetatea Sorocii, fost coleg cu Nicolae Bulat.

Cum va fi cetatea fără „stăpânul” ei din ultimii ani? La fel de tristă ca și atunci când a plecat Ștefan cel Mare din ea, spun colegii:

„Fără dânsul cetatea va fi tristă, dar și fără Ștefan cel Mare tot a fost tristă, dar a dăinuit. Și va dăinui în continuare pentru a aștepta un alt Ștefan cel Mare, un alt Nicolae Bulat, care va duce mai departe gloria neamului nostru”.

Nicolae Bulat s-a născut pe 10 februarie 1952 în satul Cureșnița, raionul Soroca. A fost profesor, muzeograf, istoric și scriitor, deținătorul mai multor distincții. Timp de mai mulți ani a fost director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.

Nicolae Bulat. Foto: observatorul.md

Nicolae Bulat a decedat vineri, 9 septembrie, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, unde fusese transferat pentru tratament, după ce suferise mai multe operații pe creier la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. 

Ceremonia funerară va avea loc marți, 13 septembrie, ora 11, în fața Cetății Soroca. Nicolae Bulat va fi înmormântat la Soroca cu Onoruri Militare.