Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ După dezvăluirile fostului director…

VIDEO După dezvăluirile fostului director general al Red-Nord în cadrul unui interviu pentru ZdG, unde acesta a acuzat presiuni asupra sa, CNA urmează să verifice dacă „declarațiile fostului șef își găsesc confirmarea”

Romeo Lopotencu, fost director al Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (Red-Nord); Foto: ZdG

După ce Ziarul de Gardă a publicat la sfârșitul lunii aprilie un interviu cu Romeo Lopotencu, fost director al Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (Red-Nord), unde acesta a vorbit despre presiunile care ar fi fost exercitate asupra sa în perioada în care a condus al doilea cel mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova, în baza sesizării depusă pe 12 mai de către deputatul Igor Munteanu, Centrul Național Anticorupție (CNA) urmează să verifice veridicitatea declarațiilor lui Lopotencu.

Solicitată de ZdG, ofițera de presă a CNA, Angela Starinschi, a precizat că, deocamdată, nu a fost inițiat proces penal sau dosar penal în baza declarațiilor făcute de fostul director al Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (Red-Nord) din motiv că materialele se află la examinare, însă în perioada următoare, CNA urmează să verifice dacă „declarațiile lui Lopotencu își găsesc confirmarea”.

„Pe 12 mai, la Direcția generală teritorială Nord a CNA a fost recepționată adresarea din partea Procuraturii Anticorupție, care a fost sesizată de deputatul Igor Munteanu prin care s-a cerut ca să fie examinate declarațiile lui Romeo Lopotencu acordate în cadrul interviului pentru Ziarul de Gardă. Acum, acest material, care se află în gestiunea Direcției generale teritoriale Nord a CNA se află la examinare. Nu este dosar penal, nu este proces penal, sunt materiale aflate la examinare. Urmează să verificăm dacă declarațiile domnului Lopotencu își găsesc confirmarea”, a spus Angela Starinschi.

Pe 30 aprilie, ZdG a publicat un interviu cu Romeo Lopotencu, fost director al Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (Red-Nord), care a vorbit, în premieră, despre presiunile care ar fi fost exercitate asupra sa în perioada în care a condus al doilea cel mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova. Lopotencu a povestit despre cum Ghenadie Țepordei, șeful Agenției Proprietății Publice (APP), l-ar fi trimis la întâlniri „la etajul 7 de la Kentford”, unde ar fi primit diferite indicații de la un oarecare Andrei, dar și de la Alexandru Dodon, fratele fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Lopotencu, fost consilier orășenesc pe listele PSRM, a declarat în cadrul interviului că cei doi i-ar fi cerut să organizeze ca anumite companii să câștige licitațiile pentru livrarea de cablaj. „APP conduce mai multe companii de stat și eu nu știu cum se manifestă dl Țepordei în alte companii. Dar, Red-Nord-ul, eu vă spun cu încredere că nu-l conduce. Îl conduce Alexandru Dodon…”, a acuzat Lopotencu, demis din funcția de director al RED-Nord la sfârșit de 2020.

Romeo Lopotencu a deținut funcția de director al Red-Nord timp de aproape un an, fiind numit în funcție pe 16 ianuarie 2020. Anterior, Lopotencu a activat în cadrul altor companii din domeniul energetic. În paralel cu activitatea de director al Red-Nord, Lopotencu a fost și consilier orășenesc în raionul Sângerei pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova. A renunțat la mandatul de consilier în ianuarie 2021, la o lună și jumătate după ce a fost dat afară din funcția de director al Red-Nord. În 2019, Lopotencu obținuse mandatul de consilier raional în Sângerei pe listele altui partid, Partidul Democrat din Moldova, însă a refuzat să-și exercite mandatul. În 2014, Lopotencu a candidat la funcția de deputat pe listele Partidului Social Democrat, care-l avea cap de listă pe fostul premier Dumitru Braghiș.

RED-Nord este al doilea distribuitor de energie electrică ca mărime de pe teritoriul R. Moldova. Compania deținută de stat asigură cu energie electrică consumatorii din zona de nord a țării. Întreprinderea are un capital social de 281,7 milioane de lei divizat în 12.268.964 de acțiuni ordinare normative cu valoarea nominală de 20 de lei fiecare. Capitalul propriu al societății este în valoare de aproximativ 1,67 miliarde lei.