Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Două instituții medicale vor…

VIDEO Două instituții medicale vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei. Au fost semnate mai multe contracte de grant în valoare de aproape 300 de mii de dolari

Alte două instituții medicale din R. Moldova vor fi dotate cu echipamente performante datorită sprijinului oferit de Japonia. Cele două contracte de grant, cu o valoare de peste 140 de mii de dolari, au fost semnate vineri, 19 august, la sediul Ambasadei Japoniei la Chișinău.

Astfel, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii va fi dotat cu echipament ecografic, care va fi folosit atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratamentul antispastic, ghidat ecografic, metodă folosită în premieră în R. Moldova, potrivit Ministerului Sănătății.

Totodată, Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel” va fi utilat cu utilajul necesar pentru distrugerea deșeurilor medicale.

Potrivit autorităților, sistemul de sănătate al R. Moldova beneficiază de asistență financiară nerambursabilă în cadrul programului „Kusanone” începând cu anul 2008.

Tot vineri, a fost semnat contractul de grant pentru renovarea Liceului Teoretic ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița, în valoare de peste 75 de mii de dolari și cel pentru modernizarea rețelei de apeduct și canalizare, și instalarea unui sistem fotovoltaic în satul Telița, raionul Anenii Noi, în valoare de circa 77 de mii de dolari, menționează Ambasada Japoniei în R. Moldova.

Contractele de grant semnate vineri, în sumă totală de peste 296 de mii de dolari, sunt finanțate de către Guvernul Japoniei în cadrul programului de granturi pentru securitatea umană „Kusanone”.

Potrivit Ambasadei, începând cu anul 2008, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de peste peste 6.3 milioane dolari pentru 75 de proiecte de dezvoltare „care urmăresc creșterea bunăstării societății și securității umane”.