Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii din noua anchetă…

VIDEO Detalii din noua anchetă #OrheiLeaks, Chișinăul va acționa în judecată compania „Gazprom” și cele mai importante proiecte de legi aprobate de Parlament | Săptămâna de Gardă

SUA vor acorda R. Moldova încă 42 de milioane de dolari destinate securitatății energetice, a anunțat, marți, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, în cadrul unui eveniment ce a vizat extinderea asistenței USAID. Potrivit diplomatului american, finanțarea va permite procurarea soluțiilor tehnologice noi, inclusiv drone pentru a îmbunătăți practicile de mentenanță ale companiei Moldelectrica și a identifica rapid riscurile operaționale.

Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău: „Această finanțare suplimentară, prin proiectul USAID Securitatea energetică a R. Moldova sau (MESA – Moldova Energy Security Activity), va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să faciliteze dezvoltarea unui viitor energetic curat și sigur. Combinată cu investiția inițială a Statelor Unite de 17 milioane de dolari, din martie, MESA va mobiliza circa 60 de milioane de dolari, pentru a promova un sector energetic independent, durabil și curat”.

Rămânem la domeniul energetic și vă spunem că autoritățile de la Chișinău intenționează să acționeze în judecată concernul rus „Gazprom” pentru neexecutarea contractului de furnizare a gazelor naturale. În cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că R. Moldova va cere inclusiv despăgubiri colaterale. Ulterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a îndemnat autoritățile de la Chișinău să se abțină, citez „de la politizarea problemelor de cooperare bilaterală”.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost votat luni, în prima lectură, de către Parlament. Astfel, pentru anul viitor, veniturile se estimează că vor constitui 64,9 miliarde de lei, iar cheltuielile – 83,2 miliarde de lei. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 18,3 miliarde de lei. Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, pentru anul 2023, este prognozată o inflație medie de 15,7%. Tot luni, Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul viitor. Astfel, termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei va fi prelungit până pe 1 iulie 2023, iar încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate în întregime către bugetele locale, sub formă de transferuri cu destinație generală. Conform proiectului, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3500 de lei la 4000 de lei.

Săptămâna aceasta, Ziarul de Gardă a publicat un nou episod din seria de investigații numite #OrheiLeaks. De această dată puteți vedea discuțiile de interes public pe care Dinu Țurcanu, actualul lider al protestelor antiguvernamentale ale Partidului Șor, le-a purtat cu diverse persoane publice. Cine sunt aceste persoane și cum au explicat relația lor cu Dinu Țurcanu, aflați din ancheta publicată pe zdg.md. 

Zilele trecute, deputatul Gaik Vartanean a părăsit fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al PSRM, Vartanean s-ar fi alăturat echipei lui Ion Ceban, actualul primar general al capitalei, care în vara anului curent a anunțat că lansează Partidul Mișcarea Alternativă Națională. 

Spitalele raioanele ar putea să treacă din gestiunea consiliilor raionale în cea a Ministerului Sănătății, potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și votat joi în prima lectură.

Dan Perciun, deputat PAS: „Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spitalelor raionale, crearea premiselor pentru dotarea, finanțarea și îmbunătățirea managementului în spitalele raionale, or situația care este astăzi acolo nu mai poate continua în modul în care s-a desfășurat până acum. Respectiv, propunerea acestui proiect de lege este de a subordona spitalele raionale Ministerului Sănătății”.

Ala Nemerenco, ministra Sănătății: „La moment se atestă o lipsă de echipamente esențiale, nemaivorbind de echipamentele performante. Ca rezultat, avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite, care duce la lipsa cadrelor medicale. Deci, pleacă cei care muncesc și nu doresc să se încadreze absolvenții tineri. Și desigur este și o insuficiență a resurselor financiare”.

Proiectul a stârnit mai multe critici din partea reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova și a unor formațiuni politice. Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, susține că cea mai mare problemă a acestei inițiative este, citez „decizia unilaterală a guvernului de a trece proprietatea din subordinea raioanelor în subordinea autorităților centrale, fără să existe o decizie a autorităților locale de nivelul doi privind transmiterea acestor bunuri”.

Continuăm cu evenimentele săptămânii din domeniul justiției. Mandatul de arest la domiciliu în privința deputatei Partidului Șor Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a fost prelungit pentru încă 20 de zile. Tauber a declarat că procurorii au inclus o nouă probă în dosarul în care este vizată. Este vorba despre prima anchetă a Ziarului de Gardă din seria de investigații #OrheiLeaks, în care dezvăluiam informații de interes public din telefonul lui Dinu Țurcanu, unul dintre liderii Partidului Șor.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție au desfășurat, miercuri, percheziții la mai multe persoane vizate în organizarea unei scheme de preluare ilegală a terenurilor care aparțin Primăriei municipiului Chișinău. Au fost ridicate telefoane mobile, purtători de informație și înscrisuri de ciornă, iar o persoană a fost reținută pentru 72 de ore. Potrivit Centrului Național Anticorupție, aceasta este cercetată pentru abuz de putere. Totodată, alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.

Cauza penală în care este vizat fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, a fost clasată la sfârșitul lunii octombrie 2022. O lună mai târziu, aceasta a fost redeschisă. Reprezentanții serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție au declarat pentru Ziarul de Gardă că urmărirea penală a fost reluată în urma contestațiilor depuse de magistrata Vasilisa Muntean de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și asistenta judiciară Victoria Roșca din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md continuă pe întreaga perioadă rece a anului, a anunțat miercuri, în cadrul ședinței de guvern, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Acesta a menționat că în fiecare lună, pe data de 25, va fi lansat calculul pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică a familiilor înregistrate pe platformă. Ministrul a îndemnat familiile să se înregistreze pe platformă în luna decembrie, pentru a beneficia de compensații în funcția de categoria de vulnerabilitate energetică pe care o vor primi.

O expoziție cu tema „Corupția și Războiul” a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie al Moldovei. Expoziția a fost vernisată de Ziarul de Gardă de Ziua Internațională Anticorupție și cuprinde peste 100 de exponate din presa națională și internațională. Expoziția va dura până pe 29 decembrie, inclusiv, și este deschisă pentru toți curioșii de a afla despre impactul corupției în R. Moldova și despre jurnalismul de investigație. Vă îndemnăm să o vizitați.

Mai mulți consumatori care anterior s-au debranșat de la sistemul centralizat de căldură au publicat zilele trecute pe rețelele de socializare facturile pentru energia termică și s-au declarat nemulțumiți de faptul că sunt nevoiți să achite sume mari pentru țevile de căldură care trec prin apartamentele lor. Cum au reacționat autoritățile la nemulțumirile oamenilor și ce explicații au, aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Pe plan extern vă spunem că Ylva Johansson, comisara europeană pentru afaceri interne, a declarat, marți, la finalul unei dezbateri în cadrul Parlamentului European pe tema extinderii spațiului Schengen, că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va rămâne prioritatea sa principală şi a spus că este hotărâtă să obțină acest lucru anul viitor.

Iar ministrul ucrainean de externe a declarat că armata rusă ar putea lansa o „ofensivă de amploare” asupra țării sale în luna ianuarie sau februarie. Săptămâna aceasta, pe întreg teritoriul Ucrainei au fost declanșate alerte de raid aerian, iar miercuri dimineață mai multe explozii s-au auzit în centrul orașului Kiev. Autoritățile germane au promis Ucrainei o asistență de peste 53 de milioane de dolari și ajutor constând în echipamente pentru restabilirea rețelelor energetice a Ucrainei, inclusiv generatoare și transformatoare. Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE a transmis Ucrainei 800 de generatoare pentru a asigura alimentarea neîntreruptă cu energie electrică a 30 de spitale din mai multe regiuni ale Ucrainei.

Câștigătorul de săptămâna trecută este Iulian, care i-a oferit un cartonaș roșu procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Iulian, te rugăm să ne contactezi la această adresă de e-mail pentru a afla cum poți primi premiul.