Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre perchezițiile la…

VIDEO Detalii despre perchezițiile la imobilele de lux ale lui Plahotniuc, revenirea în R. Moldova a operatorului aerian Lufthansa și proiectul lui Platon | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Procurorii moldoveni și colegii lor francezi au efectuat percheziții la mai multe imobile de lux ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, un om de încredere al lui Andronachi a fost eliberat din arest cu ajutorul unei fețe bisericești, iar o fostă activistă face dezvăluiri despre un proiect inițiat de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care ar urmări să revină în politică.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Oamenii legii din R. Moldova au efectuat percheziții la trei imobile din Franța care aparțin familiei oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Descinderile au avut loc în cadrul dosarului „Frauda bancară” și s-au desfășurat cu participarea judecătorilor de instrucție și procurorilor francezi. Au fost percheziționate o vilă, un apartament și o cabană cu vedere la vârful Mont Blanc din munții Alpi.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „Noi în investigația noastră am obținut aici, în R. Moldova, autorizație de la judecătorul de instrucție să efectuăm acțiuni pe teritoriul francez, cum ar fi să facem percheziții, să audiem careva martori, să înghețăm bunurile care se află pe teritoriul francez. Am colaborat cu procurorii și ofițerii din Franța, prin comisii rogatorii, prin cerere de asistență internațională”.

Octavian Iachimovschi, șef adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție: „În cadrul percheziției, colegii din Franța au depistat și au ridicat circa 92 de mii de euro și 3 000 de franci elvețieni în apartamentul din orașul Sciez. Suntem deja în așteptarea ca probele administrate să fie transmise în R. Moldova și desigur așteptăm o decizie cât mai rapidă luată de judecătorii din R. Moldova. Suntem convinși că probele pe care noi le-am administrat dovedesc implicarea domnului Plahotniuc și vinovăția sa în „Frauda bancară” și în rezultatul sentinței, instanța dacă se va convinge de probele noastre va dispune confiscarea acestor bunuri”.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea a pierdut puterea. Acesta este vizat în mai multe dosare penale de rezonanță.

Deputații partidului de guvernământ au avut, joi, o întâlnire cu Maia Sandu la Președinție. După întrevedere, deputatul PAS Radu Marian a declarat că s-a discutat despre prioritățile pentru anul 2024 și reforma justiției, fără a oferi însă detalii. Vineri seară, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a anunțat printr-o postare pe Facebook că va demisiona și începând cu data de 1 februarie nu va mai deține această funcție. Stamate, care este deputată în parlament de pe lista partidului de guvernământ, afirmă că va renunța la procesele organizaționale și că se va dedica mai mult timp familiei.

Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi, care ar fi gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat și figurant în dosarul „Frauda bancară”, a fost eliberat din arest preventiv la câteva zile după ce s-a predat autorităților de la Chișinău. Trei persoane, printre care un preot, au depus garanții personale și au plătit în total 35 de mii de lei pentru eliberarea lui Blonschi. Omul de încredere al lui Andronachi este acuzat de complicitate la spălare de bani, în interesul unei organizații criminale.

Autoritățile estimează că în urma introducerii taxelor vamale pentru antreprenorii din regiunea transnistreană, în bugetul de stat ar putea ajunge circa 120 de milioane de lei, cu 50 de milioane de lei mai mult decât decât se obținea până acum din taxele de proceduri vamale. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, susține că acești bani se vor întoarce în regiunea transnistreană sub formă de burse, servicii medicale și pensii.

Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare: „Nu facem nicio diferențiere între cetățenii din partea dreaptă și stângă a Nistrului. Interesul nostru nu este asfixierea întreprinderilor din partea stângă a Nistrului. Vrem ca ele să funcționeze normal, dar să funcționeze în conformitate cu legile R. Moldova în același câmp concurențial”.

Pe 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al R. Moldova, care prevede, printre altele, că toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale. Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a catalogat decizia drept „o dovadă de slăbiciune” din partea autorităților de la Chișinău.

Săptămâna aceasta, Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al candidatului supleant de pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate Ion Poia, care până acum a fost consilier raional la Ungheni.  Totodată, judecătorii Înaltei Curți au respins propunerea CEC de a valida mandatul de parlamentar al Svetlanei Popa, de pe listele blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Popa, care a fost vicepreședintă a fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, a fost recunoscută vinovată de exces de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale. În iulie 2023, aceasta a fost suspendată din funcție pentru o perioadă de opt luni.

Dumitru Scurtu a fost desemnat de Guvern în funcția de comandant general al Inspectoratului General de Carabinieri pentru un termen de 5 ani. Scurtu deține, din 2021, funcția de comandant adjunct al Inspectoratului, iar din 2022 a asigurat și interimatul funcției de comandant general. Detalii despre averea șefului Inspectoratului General de Carabinieri aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Compania aeriană germană Lufthansa revine în R. Moldova. Începând cu 29 aprilie, aceasta va opera 4 zboruri, iar din 23 mai, 5 zboruri săptămânale spre Frankfurt. După preluarea Austrian Airlines, Lufthansa a devenit unul dintre cele mai mari grupuri de companii aeriene din Europa.

Consilierii municipali de pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate îl acuză pe edilul capitalei, Ion Ceban, că ar fi luat șapte împrumuturi de peste 1,3 miliarde de lei, iar pentru că „banii ar fi fost luați la rate extrem de înalte”, Primăria municipiului Chișinău ar urma să întoarcă instituțiilor financiare 3 miliarde de lei.

Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC: „Aceste împrumuturi din păcate nu s-au făcut pentru construcții de infrastructură, poduri, drumuri, sau Hub-uri economice. După cum vedem, în ultimii 4 ani în Chișinău nu a fost construită nicio stradă nouă, str. Mesager, str. Industrială, prelungirea Mircea cel Bătrân, toate stau în forma în care erau în 2019”.

Reprezentanții Primăriei au declarat că nu vor comenta, citez „acțiunile zilnice cu tentă electorală ale Partidului Acțiune și Solidaritate”, menționând că declarațiile, citez din nou „sunt vădit politice, conțin atacuri la persoană și furnizează informații denaturate”.

Termenul de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia R. Moldova ar putea fi extins de la 20 de zile lucrătoare până la 6 luni, iar termenul pentru recunoașterea persoanelor drept cetățeni ai R. Moldova – de asemenea până la 6 luni. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Agenţia Servicii Publice.

Autorii documentului susțin că reglementările actuale nu oferă suficient timp pentru a stabili dacă cei care vor să fie recunoscuți drept cetățeni ai R. Moldova nu prezintă pericol pentru securitatea națională și ordinea publică.

Se împlinesc aproape 700 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. Săptămâna aceasta, forțele ruse au lansat atacuri masive cu rachete asupra orașelor Harkiv și Odesa, în urma cărora cel puțin 20 de persoane au fost rănite. Între timp, autoritățile din Germania anunță că au oferit Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include muniție pentru tancuri Leopard 1, transportoare blindate și echipamente pentru eliminarea munițiilor explozive. Potrivit unui raport al Institutului american pentru Studiul Războiului, în ultimele zile, forțele ruse au făcut progrese confirmate în apropiere de orașele Kreminna și Bahmut.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, s-a aflat săptămâna aceasta într-o vizită în R. Moldova. Vineri, Înaltul Comisar a vizitat și redacția noastră,  Ziarul de Gardă fiind singura instituție media din R. Moldova căreia Înaltul Comisar i-a oferit un interviu. Abonații canalului nostru de youtube vor putea vedea interviul în zilele următoare. 

Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon ar avea scopul de a pune bazele unui partid politic, pe care controversatul om de afaceri, fugar în Londra și judecat în mai multe dosare în R. Moldova, ar urma să-l conducă sau să-l coordoneze de la distanță. Datele colectate de la pensionarii care au încheiat contracte cu avocații lui Veaceslav Platon pentru a depune cereri în judecată și a solicita indexarea deplină a pensiilor, ar urma să fie utilizate pentru lansarea unui partid, susține o fostă activistă în cadrul acestui proiect. Cum sunt ademenite persoanele în etate cu promisiunea că le vor fi majorate pensiile și ce spune Veaceslav Platon despre acest proiect, aflați dintr-o nouă anchetă publicată pe canalul nostru de youtube.