Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vânătorii și pescarii vor să…

Vânătorii și pescarii vor să iasă la proteste

Imagine-simbol

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din R. Moldova (SVPM), în numele a 15 mii de membri ai săi, s-a adresat cu o scrisoare la prim-ministrul R. Moldova Valeriu Streleț. Ei se arată nemulțumițică a fost interzisă vânătoarea la speciile de păsări acvatice și a iepurelui de câmp în sezonul de vânătoare 2015-2016.

„Pe data de 12 august curent, Guvernul R. Moldova a adoptat Hotărârea nr. 495 despre deschiderea vânătorii în 2015-2016, conform căreia, a fost interzisă vânătoarea păsărilor acvatice și iepurelui de câmp. Suntem de părerea că această decizie a fost luată fără a se ține cont de argumente întemeiate, expuse de către savanții –zoologi ai Institutului de Zoologie al Academiei de Științe și specialiștii SVPM. Datele prezentate de către Ministerul Mediului, în nota informativă la proiectul acestei decizii a Guvernului, este sub orice critică, raționamentele sunt absolut nefondate. Astfel, declarațiile Ministerului Mediului despre reducerea numerică a iepurelui de câmp se bazează pe manipularea cu datele evidenței de primăvară.

Interzicerea vânătorii niciodată nu a contribuit la sporirea efectivelor vânatului. Noi suntem îngrijorați nu atât de această interzicere, cât de urmările negative ale acestui pas nechibzuit. Această decizie creează evident premise reale pentru înflorirea braconajului cu toate manifestările sale, care poate fi stopat doar cu ajutorul vânătorilor. Această interzicere va cauza creșterea numărului răpitorilor dăunători, iar presiunea lor asupra speciilor de vânat va spori. Lipsa stimulării vânătorilor în legătură cu interzicerea vânătorii va genera scăderea spiritului activ al acestora în gospodăriile cinegetice, activitățile biotehnice nu vor fi la fel de eficiente etc.

Considerăm că interzicerea vânătorii la pasărea acvatică și iepurele de câmp este o comandă directă a persoanelor interesate în dezmembrarea organizației noastre, discreditarea activității Societății și a conducerii, crearea artificială a încordării, provocarea vânătorilor la acțiuni distructive, proteste și manifestații, ca să dezechilibreze situația în țară, care și așa este extrem de gravă”, găsim în scrisoarea transmisă de Oleg Ciocoi, Preşedintele Consiliului republican al Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova.