Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Unii migranți moldoveni din Marea…

Unii migranți moldoveni din Marea Britanie ar putea fi nevoiți să părăsească țara. Maia Sandu: „Este vorba despre migrația ilegală”

Sursa: EPC Moldova/Flickr

Marea Britanie va începe să negocieze cu R. Moldova un acord privind returnarea migranților, anunța Guvernul britanic înainte de summitul Comunității Politice Europene (CPE). Potrivit președintei Maia Sandu, va fi vizată migrația ilegală a cetățenilor moldoveni în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

„Este vorba despre migrația ilegală și bineînțeles că noi nu sprijinim migrația ilegală. În același timp, aceste discuții se vor purta pornind de la interesul cetățenilor noștri, și așa cum am făcut, așa vom face și de acum încolo. Vom insista pe drepturile cetățenilor noștri și vom reprezenta cetățenii noștri. În general, evident că nici noi nu sprijinim migrația ilegală”, a declarat șefa statului luni, 5 iunie, în cadrul unei conferințe de presă după summitul CPE.

Regatul Unit va începe discuțiile cu R. Moldova cu privire la un nou acord de returnare a migranților în această țară din Europa de Est, în timp ce premierul Rishi Sunak se confruntă cu presiuni interne pentru a reduce migrația, a scris publicația Politico la 31 mai, înainte de reuniunea oficialilor europeni la Bulboaca.

Sunak urma să anunțe, de asemenea, că un acord similar încheiat cu Georgia a intrat în vigoare și că Regatul Unit face schimb de informații cu Bulgaria pentru a-i ajuta pe polițiștii din această țară să urmărească bandele care introduc ilegal persoane din Balcanii de Vest și din estul Mediteranei în restul Europei, ma mai scris publicația făcând referință la un comunicat emis de Guvernul de la Londra.

„Aceste acorduri de returnare ne permit să întoarcem cetățenii străini care încalcă legile privind imigrația în Regatul Unit – reducând astfel stimulentele pentru cei care vin aici ilegal”, se arată în comunicat.

ZdG a solicitat precizări de la reprezentanții Guvernului, dar nu am primit un răspuns deocamdată.