Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UNICEF: Fiecare a doua școală…

UNICEF: Fiecare a doua școală din Moldova nu are un sistem de colectare și epurare a apelor reziduale, iar elevii din mediul rural au acces redus la apă, sanitație și igienă în școli

Sursa foto: parlament.md

„Asigurarea infrastructurii și serviciilor durabile de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ din R. Moldova” este subiectul discuțiilor dintre Ministerul Educației și Cercetării(MEC) și UNICEF, se arată într-un comunicat vineri, 19 aprilie.

În cadrul evenimentului, UNICEF a prezentat rezultatele evaluării realizate în octombrie 2023 – februarie 2024 în 968 de instituții de învățământ, potrivit cărora, fiecare a doua școală din Moldova nu are un sistem de colectare și epurare a apelor reziduale, iar elevii din mediul rural au un acces mai redus la apă, sanitație și igienă în școli. „Infrastructura de alimentare cu apă, sanitație și igienă în școli necesită îmbunătățiri substanțiale”.

„Instruirea și comunicarea cu cei care implementează este foarte importantă. Veți avea sprijinul nostru, a comisiilor parlamentare de profil, pentru a vă ajuta în demersul nostru comun de asigurare a calității vieții. Tânăra generație este viitorul, iar dacă o îngrijim de la cea mai fragedă vârstă, vom avea o generație sănătoasă”, a menționat deputata Larisa Novac, membra Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media.

De asemenea, Larisa Novac a afirmat că accesul la apă și sanitație nu este un privilegiu, dar este un drept fundamental pentru fiecare copil, iar asigurarea localităților din țară cu apă de calitate și sisteme de epurare, astfel încât viața cetățenilor să nu fie în pericol, reprezintă o prioritate.

„Prin îmbunătățirea accesului la apă și servicii de sanitație și igienă în școli, avem oportunitatea de a integra practici prietenoase mediului. Promovând educația sigură și starea de bine a elevilor, noi garantăm demnitatea, siguranța și intimitatea elevilor, precum și un impact mult mai larg asupra societății.

Din acest motiv, este important să prioritizăm această problemă și să întreprindem imediat acțiuni pentru a oferi servicii de alimentare cu apă, igienă și sanitație mai bune în școli”, a declarat reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj.  

La rândul său, reprezentanții MEC au prezentat provocările instituțiilor de învățământ în acest domeniu, precum și o serie de soluții, care vor contribui direct la îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în școli.  

„Educația în domeniul igienei se face nu doar prin investiții în infrastructură, dar și prin schimbări de comportament. Responsabilitatea MEC este să ne asigurăm că în instituțiile educaționale este respectat acest drept. Prin acțiuni comune, putem crea un mediu de învățare sigur și sănătos pentru toți elevii”, a notat Valentina Olaru, secretar de stat al MEC.     

Masa rotundă cu genericul „Asigurarea infrastructurii și serviciilor durabile de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ din R. Moldova” face parte dintr-o serie de activități desfășurate de UNICEF și MEC pentru a spori gradul de conștientizare despre riscurile și schimbările necesare la nivel legislativ și tehnic, în vederea îmbunătățirii infrastructurii și serviciilor de alimentare cu apă, igienă și salubritate în școli, astfel încât copiii să beneficieze de un mediu sigur pentru educație. 

Evenimentul a fost organizat împreună cu Comisia cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, asigurând participarea reprezentanților Guvernului, Parlamentului, agențiilor de supraveghere și avizare și partenerii de dezvoltare.  

Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului de Reabilitare și Construcție a Blocurilor Sanitare în Școli, lansat de MEC și UNICEF și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).  Amintim că, în cadrul programului, 125 de instituții de învățământ vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Bugetul total al programului se ridică la circa 85 milioane de lei.

Citiți și MEC a lansat programul de reabilitare și construcție a blocurilor sanitare în școli.