Principală  —  Ştiri   —   Când spunem adio WC-ului turcesc…

Când spunem adio WC-ului turcesc din curtea școlii? MEC a lansat programul de reabilitare și construcție a blocurilor sanitare în școli

Imagine-simbol

Școlile primare, gimnaziile și liceele pot depune cereri de proiecte pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare până pe 31 octombrie curent. În urma concursului, 100 de instituții școlare vor fi selectate și vor beneficia de „suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație”, anunță Ministerul Educației și Cercetării MEC într-un cominicat de presă.

Conform MEC, bugetul total alocat în cadrul acestui proiect, depășește suma de 85 de milioane de lei.

Pentru a participa la concurs, managerii instituțiilor trebuie să completeze un formular, care poate fi accesat la următorul link https://bit.ly/blocurisanitare.

În perioada 16-25 octombrie, MEC va organiza, online, sesiuni de orientare în procesul de completare a formularelor.

Crearea acestor condiții pentru fiecare copil și elev din țara noastră este o prioritate a ministerului”, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Inițiativa este lansată de MEC, în parteneriat cu UNICEF Moldova. Programul este realizat cu suportul Ministerului Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). 

Programele UNICEF de reabilitare a blocurilor sanitare în școli, care acoperă peste 90 de țări și ajung în medie la 3 milioane de copii anual, sunt esențiale(…). Credem că accesul la apă și sanitație nu este un privilegiu, ci un drept fundamental pentru fiecare copil”, spune Maha Damaj, reprezentanta UNICEF în Moldova.

La începutul anului curent în 178 de instituții de învățământ se atestau probleme privind accesul la apă și sanitație. Dintre acestea, în 60 de școli, gimnazii și licee sunt, în prezent, în derulare proiecte de construcție sau renovare capitală a blocurilor sanitare. 

Astfel, în 25 de instituții renovarea se face cu resurse alocate de la bugetul de stat,  șapte instituții beneficiază de sprijinul UNICEF, iar altele 28 de susținerea consiliilor raionale și a altor parteneri de dezvoltare.

MEC anunță că toate proiectele vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023. 

Potrivit MEC, alte 118 instituții de învățământ vor beneficia de investiții în anul 2024 din partea UNICEF și a Băncii Mondiale, în sumă totală de 143 de milioane de lei.