Principală  —  IMPORTANTE   —   „Un ziar ca o pâine…

„Un ziar ca o pâine caldă” la Institutul Oncologic

Joi, 9 decembrie, Campania „Un ziar ca o pâine caldă” a ajuns la Clinica Institutului Oncologic. De dimineață, intrarea în clinică era luată cu asalt de zeci de persoane, venite aici din toată republica, așa cum această instituție medicală este singura de acest profil de la noi. Am văzut chipuri îngrijorate, altele – calme și resemnate, altele tăcute și răbdătoare, dar toate având speranță că vor ieși din clinică mai optimiști, cu mai multe șanse de însănătoșire, că vor afla de la medici că maladia a regresat sau că, poate, diagnoza e alta. Îngrijorările acestor oameni sunt întemeiate, deoarece în R. Moldova maladiile oncologice constituie al doilea motiv al mortalității, după maladiile cardiovasculare.

Maria, din Drochia, a luat ziarul și ne-a mulțumit că va avea ce citi, în drumul său lung spre casă. Ea ne-a spus că citește ZdG de mai mulți ani și că îl va abona și în continuare.

În acea dimineață am întâlnit-o și pe Ecaterina, de la Cimișlia, care ne-a vorbit că presa de la noi ar trebui să contribuie mai mult la o mai bună informare a oamenilor despre modul în care să-și protejeze sănătatea, ca să nu ajungă în situații critice, aflând că au maladii incurabile.

Andrei, din Chișinău, ne-a spus că ar vrea să citească în ZdG mai multe sfaturi practice, că viața nu e simplă, iar oamenii, la orice vârstă, trebuie să învețe a trăi. Acesta susține că publicațiile periodice dedică prea mult spațiu politicii și politicienilor, lăsând viața omului simplu pe plan secund.

Am întâlnit și persoane care se grăbeau și ne-au propus să discutăm la ieșirea lor din clinică. Alții ne-au spus că ne vor contacta telefonic, iar unii ne-au îndemnat să scriem mai multe articole despre medici, despre asistente medicale dedicate muncii lor, dar și despre relația lucrătorilor medicali cu pacienții.

Cu gândul la sănătate, pacienții au primit ziare și pâine proaspătă de la „7 Spice”.

Joi, 16 decembrie, Campania „Un ziar ca o pâine caldă”, desfășurată de ZdG în colaborare cu „7 Spice”, urmează să ajungă la Spitalul Raional din Criuleni.