Principală  —  IMPORTANTE   —   Un secvențiator de ultimă generație…

Un secvențiator de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a SARS-CoV-2 a fost donat R. Moldova de UE și OMS

sursa: MS

Un secvențiator de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2, prin metoda de secvențiere a genomului viral a fost procurat și donat grație suportului financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Valoarea echipamentului de laborator este estimată la 400 de mii de euro, anunță Ministerul Sănătății (MS).

Tehnologiile moleculare avansate, precum secvențierea de ultimă generație, permit secvențierea completă a genomului SARS-CoV-2, inclusiv a tuturor variantelor virusului. Acest echipament de înaltă performanță este important pentru predicția evoluției și apariției agenților cauzali ai bolii, mai ales în cazul virusurilor de tip ARN, precum SARS-CoV-2, ce se caracterizează printr-o variabilitate genetică înaltă, fapt ce duce la apariția mutațiilor.

„Implementarea sistemului de supraveghere bazat pe secvențierea genomică a virusului SARS-CoV-2 va fi gestionată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică împreună cu alte instituții internaționale de cercetare și cu suportul academic și științific din partea Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Datorită secvențiatorului, vom dispune de informații de importanță majoră, deoarece SARS-CoV-2 face parte din categoria virusurilor ARN ce au tendința de a acumula erori și pot forma mai multe mutații într-un timp foarte scurt. Obiectivele noastre este să putem identifica variantele de mutație a virusului, să monitorizăm transmiterea și răspândirea acestuia, precum și evoluția pandemiei. Nu în ultimul rând, secvențiatorul va fi aplicat și în alte domenii, precum biologia evolutivă, metagenomică, medicina legală”, a declarat în cadrul ceremoniei de donație ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Secvențierea SARS-CoV-2 va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică, evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică; evaluarea și confirmarea reinfectărilor, evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale.

„Sprijinul este oferit în cadrul inițiativei regionale finanțate de UE „Solidaritate pentru sănătate” și Proiectul „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. Secvențiatorul, ce identifică noile tulpini ale SARS-CoV-2, este foarte important pentru sistemul național de sănătate în contextul pandemiei COVID-19, și anume pentru evaluarea rapidă a prezenței noilor tulpini de COVID-19 pe teritoriul R. Moldova”, a specificat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul R.Moldova. De asemenea, datele brute obținute în urma secvențierii vor fi folosite pentru crearea și extinderea librăriilor proprii în scop de identificare a variantelor de interes sau de îngrijorare. Nu în ultimul rând, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic, inclusiv R. Moldova, având scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la urgență în sănătate publică.

De la începutul pandemiei și până acum, datorită suportului UE și OMS, au fost procurate echipamente de laborator, kituri qRT-PCR, kituri COVID-gene, reagenți și consumabile în valoare de 800 de mii de euro.

La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 milioane euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic, inclusiv R. Moldova. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și altui personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică. Colaborarea are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și al Națiunilor Unite acordat R. Moldova. 

Pandemia COVID-19 a înregistrat până la ora actuală peste 250 milioane de cazuri, iar peste 7 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate. Până la 15 noiembrie 2021, în R. Moldova s-au înregistrat 352 670 de cazuri.