Principală  —  IMPORTANTE   —   Un deputat și doi consilieri…

Un deputat și doi consilieri municipali PAS îl acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, de inacțiuni privind demolarea construcțiilor neautorizate din municipiul Chișinău și propun un proiect de lege. Reacția municipalității

Vasile Grădinaru, deputat PAS, și consilierii municipali PAS Roman Cojuhari și Zinaida Popa îl acuză pe primarul general al capitalei, Ion Ceban, de inacțiuni cu privire la demolarea construcțiilor neautorizate din municipiul Chișinău și cer demolițiunea acestora.

Între timp, Primăria municipiului Chișinău susține că „în mandatul primarului general Ion Ceban nicio autorizație de construcție nu a fost emisă cu încălcarea legislației” și că „în ultimii ani, Primăria a întreprins mai multe măsuri de a nu fi încălcată legea cu privire la construcții, iar mai multe proiecte cu încălcări au fost stopate”.


Deputatul PAS Vasile Grădinaru anunță despre elaborarea Regulamentului de demolare a construcțiilor neautorizate și a defrișării arborilor.

„Un grup de deputați din Parlamentul R. Moldova, alături de colegii de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, împreună cu colegii de la Ministerul Justiției am elaborat Regulamentul de demolare a construcțiilor neautorizate și a defrișării arborilor plantați neautorizat. În primul rând, pot fi demolate construcțiile neautorizate în privința cărora există decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată care dispune demolarea construcției.

Cine poate solicita acest lucru? Pentru că construcțiile neautorizate pot fi ridicate fie pe teren public, fie pe teren privat, în aceste cazuri inițiativa poate veni de la persoana interesată, fie că este vorba despre reprezentant al administrației publice locale, fie că este vorba despre o persoană fizică sau juridică care este lezată în drept și care merge cu cerere în instanța de judecată ca să-și revendice dreptul încălcat și respectiv să solicite demolarea construcției. Apoi urmează procedura propriu-zis de demolare care diferă în funcție de persoana de drept public sau privat. Cea ca simplă este în cazul persoanelor fizice sau juridice care imediat ce au această decizie de demolare din partea instanței, fac o solicitare către beneficiarul acelei construcții să demoleze benevol. În situația în care în termen legal nu este dat curs acestei solicitări, persoana fizică sau juridică demolează această construcție și înaintează nota de plată beneficiarului construcției (…)”, a declarat Vasile Grădinaru, deputat PAS, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Popa și Cojuhari.

Consiliera municipală PAS Zinaida Popa susține că până în prezent Primăria municipiului Chișinău nu a întreprins nicio măsură pentru a stopa lucrările sau pentru a demola construcțiile neautorizate din municipiu, acuzându-l pe primarul capitalei, Ion Ceban, de „înțelegeri meschine”.

„Vreau să menționez că în campaniile electorale, candidații la funcția de primar promiteau că vor lupta cu construcțiile ilegale, însă odată ajunși în funcție uitau ceea ce și-au asumat. Așa este și în cazul primarului nostru Ion Ceban care nu a demolat încă nicio construcție. Ba mai mult, chiar pe alocuri sunt dovezi chiar și de înțelegeri meschine. În acest context, vreau să vă aduc aminte de renumitul video a lui Ceban din campania electorală, unde el promitea că se va urca pe buldozer și va demola construcțiile ilegale chiar în primele trei luni de mandat.

Ceea ce vedem noi – zero construcții demolate, problema construcțiilor este în creștere (…). Am să enumăr câteva exemple clasice de construcții neautorizate cu dosare pierdute chiar și în instanțele de judecată, însă Primăria municipiului Chișinău nu a întreprins nicio măsură pentru a opri lucrările sau pentru a le demola. Spre exemplu, avem cazul construcției de pe Coca 7, unde a fost ridicat un bloc locativ cu 10 etaje. Inițial, acest lot de teren a fost dat unei familii nou create, dar ca într-un final să vedem un bloc construit cu 10 etaje, fără acte permisive. Un alt exemplu este construcția de pe strada Caragiale 24 unde compania de construcții Vasigur Grup a ridicat un bloc multietajat fără respectarea prevederilor legale privind executarea lucrărilor de reconstrucție (…)”, a spus Zinaida Popa.

Totodată, Roman Cojuhari spune că primarul Ion Ceban „justifică lipsa de acțiuni prin faptul că nu există legislație”.

„ (…) Primarul general justifică lipsa de acțiuni prin faptul că nu există legislație, că nu exista Regulamentul de demolare a construcțiilor neautorizate. Iată că pârghii legale deja avem. Am elaborat un proiect de decizie care îl voi solicita să fie introdus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău chiar de mâine și cu siguranță ca să fie susținut și votat, care prevede: identificarea tuturor hotărârilor definitive și irevocabile și prezentarea unei liste de construcții neautorizate în decurs de 14 zile către Consiliul Municipal Chișinău. Atât deciziile irevocabile, cât și cele care se află pe rol; elaborarea unei modificări la bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2022 pentru a prevedea resurse financiare pentru demolarea construcțiilor neautorizate; elaborarea unui plan de acțiuni privind demolarea construcțiilor neautorizate”, a declarat Roman Cojuhari.

În contextul acuzațiilor aduse lui Ceban, Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei. Astfel, Primăria municipiului Chișinău susține că „în mandatul primarului general, Ion Ceban nicio autorizație de construcție nu a fost emisă cu încălcarea legislației”.

„PAS își propune să evacueze din apartamente oamenii care au procurat locuințe în așa numitele de ei „construcții ilegale”, casele să fie demolate, iar oamenii să se judece cu agenții economici care le-au vândut apartamentele, actele cărora au fost eliberate anterior, până la mandatul de primar a lui Ion Ceban. Totodată, un ministru, expert în toate, a declarat recent sus și tare că va începe să demoleze construcțiile ilegale. Personal, Ion Ceban a spus că Primăria Chișinău va susține acțiunile și chiar va amenaja din bugetul municipal, terenurile eliberate. Singurul lucru făcut de respectivul ministru, a fost să scrie un document care pune în spatele Primăriilor din țară cheltuieli suplimentare impunătoare. Cel mai grav, acest regulament nu a fost consultat cu Congresul Autorităților Publice Locale, iar tot ce au făcut cei de la guvernare, este să se spele pe mâini de la angajamentele promise. în ultimii ani, Primăria a întreprins mai multe măsuri de a nu fi încălcată legea cu privire la construcții, iar mai multe proiecte cu încălcări au fost stopate (…)”, susține municipalitatea.