Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ R. Moldova va…

ULTIMA ORĂ R. Moldova va recepționa un nou lot de vaccinuri AstraZeneca prin intermediul Platformei COVAX

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMS) anunță marți, 1 iunie, că în perioada următoare în R. Moldova vor ajunge aproximativ 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca prin Platforma COVAX. Totodată, autoritățile din sănătate susțin că R. Moldova duce negocieri și cu alți producători în vederea livrării unor noi loturi de vaccin anti-COVID-19.

„În R. Moldova vor fi livrate aproximativ 45 de mii de doze de vaccin prin Platforma COVAX. Recepționarea lotului de vaccin este programată pentru săptămâna aceasta. Acest lucru a fost confirmat. Sperăm să nu fie careva depățiri de termen. Țara noastră duce negocieri cu Platforma COVAX, dar și cu alți producători în vederea livrării unor noi loturi de vaccinuri”, a declarat coordonatorul grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19 Alexei Ceban.

Alexei Ceban spune că, până acum, în R. Moldova au fost administrate 416 814 de doze de vaccin. Acest număr constituie jumătate din cantitatea de doze de vaccin care au fost livrate R. Moldova.

„La moment, avem administrate 416 814 de doze de vaccin, adică jumătate din dozele de vaccin care au fost livrate R. Moldova. Peste 10% din populația generală este vaccinată cu prima doză, iar peste 2,2% au fost vaccinate cu a doua doză. Vreau să menționez că avem stocuri de vaccinuri disponibile atât la nivel urban, cât și rural. Fiecare dintre noi se poate vaccina online. Săptămâna trecută au fost administrate peste 100 mii de doze de vaccin. Este o creștere semnificativă față de săptămâna trecută. În jur de 400 de mii de persoane au fost vaccinate în cadrul maratonului de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, iar peste 5000 de persoane au fost vaccinate în cadrul maratonului de vaccinare de la Palatul Republicii. Până acum , au fost înregistrate 0,33% de reacții adverse. Majoritatea sunt reacții ușoare. Nu trebuie să ne fie frică de reacțiile adverse, fiindcă este un răspuns al organismului nostru la vaccin”, a declarat Ceban.

Pe 11 mai, în R. Moldova a început etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Procesul de vaccinare se desfășoară în cadrul centrelor de vaccinare din țară, dar și prin organizarea echipelor mobile care se vor deplasa  la persoanele vârstnice, care nu au posibilitatea să se deplaseze în acest scop.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie curent, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Potrivit autorităților, cele mai multe doze au fost donate R. Moldova de România, în total 204 mii de doze de vaccin AstraZeneca.