Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! CEC exclude cele…

ULTIMA ORĂ! CEC exclude cele trei secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului despre care a atenționat SIS

Comisia Electorală Centrală (CEC) a revizuit marți, 15 iunie, numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. Mai exact, Comisia a exclus cele trei secții: una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, despre care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis anterior o atenționare.

Astfel, pentru alegătorii din stânga Nistrului vor fi deschise 41 de secții de votare și nu 44, așa cum a decis CEC anterior.

Potrivit CEC, decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea „neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral”.

Reprezentanții CEC mai menționează că Inspectoratul General al Poliției „a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Bender și comuna Corjova, raionul Dubăsari”.

La  7 iunie curent, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au emis o notă prin care au atenționat asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul deschiderii a trei secții de vot, una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente.

Potrivit SIS, urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, „SIS a constatat apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender”.

Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, și anume: una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali ș.a. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, menționează reprezentanții SIS.

În context, responsabilii de la SIS au menționat că CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii cu privire la deschiderea secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

După decizia CEC, la 10 iunie curent, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a menționat că reprezentanții partidului au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, care a respins ca inadmisibilă solicitarea formațiunii de a anula decizia CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Astfel că, în timp ce CEC și-a modificat Hotărârea cu privire la numărul de secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului, pe care Platforma DA a solicitat în instanță ca să fie anulată, la CSJ, pe rol, se află recursul depus de formațiunea politică.

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis anterior organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.