Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Agricultorii renunță la…

ULTIMA ORĂ! Agricultorii renunță la proteste. „Ne ducem acasă, pentru că timpul ne presează, ne ducem să prelucrăm pământul, dar ne vom reîntoarce”

Agricultorii care au protestat în ultimele două săptămâni, cu tehnica agricolă la Chișinăului, solicitând Guvernului ajutor pentru pierderile suferite în acest an din cauza secetei, renunță la proteste și revin la muncă. Aceștia spun că oferă „răgaz” Guvernului să le satisfacă revendicările. În caz contrar, aceștia susțin că vor reveni masiv să protesteze în stradă.

Nu suntem noi cerșători așa cum ne-au acuzat guvernanții, nu stăm cun mâna întinsă. Suntem oamenii care știm să muncim, știm să riscăm. Suntem oameni care cu propriile puteri, au lucrat mult timp în străinătate și au investit. Noi nu cerem banii statului, noi cerem banii noștri.

Noi dorim să dezvoltăm satele, pentru că ele în mare parte sunt moarte
„, susțin agricultorii.

„Ne ducem acasă, pentru că timpul ne presează, ne ducem să prelucrăm pământul, dar ne vom reîntoarce. Nu am obținut nimic, însă dăm răgaz Guvernului să găsească soluții. Dacă nu, vom fi aici de mii de ori mai mulți”, mai spun agricultorii.

La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia au cerut declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.

După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu Executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de această sumă și au cerut 3000 de lei.