Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Toți, cu aceeași linguriță: Mitropolia…

Toți, cu aceeași linguriță: Mitropolia Moldovei anunță că ritualul de împărtășanie în post nu va fi modificat în pofida epidemiei de coronavirus

În pofida tuturor recomandărilor de igienă emise de autorități în contextul cazurilor de coronavirus confirmate în R. Moldova, Mitropolia Moldovei anunță că procedura de împărtășanie nu va fi nicicum afectată. Totodată, Mitropolia nu oferă posibilitatea enoriașilor de a merge cu propria lor lingură așa cum, de exemplu, sunt recomandările Patriarhiei Române.

Nota emisă de Mitropolia Moldovei:

„Recomandăm tuturor clericilor și credincioșilor din cadrul Sfintei noastre Biserici să respecte cu strictețe prevederile emise de instituțiile administrației publice și sanitare din țara noastră, precum și toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce privește igiena și sănătatea publică în contextual răspândirii virusului COVID-19.

De asemenea, recomandăm clerului ca în sfintele locașuri să se întreprindă cu regularitate spălarea, curățarea și dezinfectarea suprafețelor și a icoanelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, precum și aerisirea permanentă a spațiilor.

La fel, recomandăm tuturor de a fi precauți la contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, recomandându-le consultarea în regim de urgență a medicului.

Totodată, aducem la cunoștință credincioșilor că au posibilitatea de a se împărtăși în această perioadă a postului și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, astfel încât cei care au ocazia, să se împărtășească în aceste zile, pentru a micșora aglomerația din Sfintele Locașuri în zilele de duminică”, se arată în comunicatul emis de Mitropolia Moldovei.

Contactat de Ziarul de Gardă, Vadim Cheibaș, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a susținut că nici nu a fost luată în calcul posibilitatea credicioșilor de a se împărtăși cu propria lingură.

„Nici nu a fost vorba de o așa posibilitate”, a susținut Vadim Cheibaș.

De cealaltă parte, Patriarhia Română recomandă credincioșilor să evite spațiile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii. Totodată, Patriarhia menționează că persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop.