Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tot ce trebuie să știi…

Tot ce trebuie să știi despre coronavirusul din China. Nota emisă de autorităților din R. Moldova

Close up of doctor with sample from sick woman. Selective focus on sample.

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV). Noul coronavirus (2019-nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Între timp, bilanţul oficial a ajuns la 571 de cazuri confirmate în 25 de provincii şi oraşe din China. 95 de bolnavi sunt în stare gravă și s-au înregistrat deja 25 decese, toate în aceeaşi provincie.

Potrivit unei note informative emisă de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), coronavirusurile sunt infecții de origine zoonotică, care pot fi transmise între animale și oameni.

Nota emisă de ANSP:

La 31 decembrie 2019, un cluster de pneumonii de etiologie necunoscută a fost raportat în orașul Wuhan, provincia Hubei din China. La 9 ianuarie, autoritățile chineze au raportat în mass-media că cauza acestei pneumonii virale a fost identificată inițial ca un nou tip de coronavirus, care este diferit de orice alte coronavirusuri umane descoperite până acum.

Situația la nivel internaţional:

  • Până la 22 ianuarie 2020, 448 cazuri confirmate de laborator cu infecția 2019-nCoV au fost raportate la nivel global, majoritatea în China (441 cazuri), inclusiv cazuri de import în Thailanda (4 cazuri), Japonia (1 caz), Republica Coreea de Sud (1 caz) și Statele Unite ale Americii (1 caz);
  • Cazurile de boală raportate în China provin din provincia Hubei, Guangdong, Beijing, Shanghai, Chongqing, Zhejiang, Jiangxi, Tianjin, Sichuan, Hunan, Shandong, Yunnan, de asemenea, în Taiwan și Macau.
  • Din cele 441 cazuri de boală confirmate în China, 102 cazuri sunt cu evoluție gravă;
  • 15 cazuri de boală au fost înregistrate la lucrătorii medicali în Wuhan, China;
  • 9 decese au fost raportate din orașul Wuhan, China.

Aspecte clinico-epidemiologice, de prevenire și tratament a bolii:

Noul coronavirus (2019-nCoV) a fost izolat pentru prima dată la un pacient cu pneumonie din regiunea Wuhan, China.

În prezent, există informații limitate cu privire la caracteristicile epidemiologice și clinice ale infecției cauzate de 2019-nCoV. De obicei, pacienții prezintă febră (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar în cazurile mai severe, dificultate la respirație. Evoluția clinică gravă a bolii s-a determinat în aproximativ 20% din cazurile de boală confirmate de laborator, iar 9 cazuri s-au soldat cu deces până la momentul actual.

Perioada medie de incubație a bolii observată în focarul din China este de 7 zile, variind între 2–14 zile.

Prin ancheta epidemiologică s-a stabilit o legătură a îmbolnăvirilor la oameni cu vizitarea piețelor de pește/fructe de mare și contactul cu animale vii. Totodată, s-au detectat cazuri de boală fără legătura epidemiologică cu piețele sus-menționate, ceea ce sugerează posibilitatea că sursa de agent patogen este mai larg răspândită, fiind determinată transmiterea inter-umană.

La momentul actual, nu există un vaccin specific pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV).

Tratamentul bolii este simptomatic, inclusiv în funcție de starea clinică a pacientului.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cu referire la călătoriile internaționale și prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care sugerează prezența unei boli respiratorii înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.