Principală  —  IMPORTANTE   —   Tiraspolul solicită autorităților de la…

Tiraspolul solicită autorităților de la Chișinău să plătească pentru internetul utilizat la punctele de înmatriculare a vehiculelor cu plăcuțe neutre

Biroul de reintegrare a emis un comunicat de presă prin care anunță că grupurile de lucru pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor s-au întrunit în ședință cu experții de profil de la Chișinău și Tiraspol, și reprezentanții mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”, pentru a discuta pe marginea restricțiilor de circulație în traficul rutier internațional pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene.

Astfel, potrivit biroului de reintegrare, în cadrul ședinței, autoritățile de la Chișinău au venit cu mai multe propuneri în vederea sporirii procesului de înmatriculare a vehiculelor cu plăcuțe neutre, însă autoritățile de la Tiraspol au înaintat o listă de cerințe pe care autoritățile de la Chișinău le-au calificat drept „politice”.

Nota emisă de Biroul de reintegrare:

„Experții au evaluat progresele marcate în soluționarea problemelor ce au fost constatate în cadrul vizitei comune din 07 octombrie 2020 a specialiștilor de profil la punctul de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol, precum și au făcut un schimb de opinii vis-a-vis de potențiale măsuri ce pot fi întreprinse în vederea eficientizării activității subdiviziunilor teritoriale în procesul de documentare a automobilelor necomerciale din regiune cu plăci și cu certificate de model neutru. 

Reprezentanții Chișinăului au reiterat necesitatea oferirii posibilității deservirii solicitanților în baza rândului viu în paralel cu programările preventive pentru a permite procesarea mai multor cereri, au evidențiat că serviciul de eliberare a certificatului de înmatriculare se oferă în regim prescurtat (10 și 20 de zile) și la fel e posibilă prestarea conform tarifului corespunzător în termeni și mai restrânși (de ex.: 5 zile) după evaluarea capacităților tehnologice de resort, au informat despre adaptarea modulelor tehnice pentru a efectua procedura de reînmatriculare a automobilelor a căror proprietar s-a schimbat, au remarcat că vor fi examinate și alte opțiuni de servicii publice ce pot fi prestate în subdiviziunile din stânga Nistrului (preschimbarea permiselor de conducere, procesarea dosarelor de documentare a cetățenilor a căror acte de identitate au expirat ș.a.).

Cu regret, Tiraspolul a conferit conotații politice unor subiecte cu caracter tehnic (documentarea cetățenilor străini cu ședere în regiune, reînmatricularea autovehiculelor reutilate pentru alimentarea cu gaze, solicitarea plății pentru utilizarea rețelei Internet în punctele din or. Tiraspol și or. Râbnița ș.a.), partea moldovenească, la rândul său, a îndemnat spre revenirea la un dialog productiv, axat pe respectarea rigorilor în vigoare și pe evitarea condiționărilor unilaterale.

La insistența Tiraspolului de a iniția elaborarea unui mecanism adițional de documentare cu plăci neutre a autovehiculelor ce prestează servicii de transport comercial de pasageri și de mărfuri, Chișinăul a menționat că discuțiile în cadrul ședinței curente se vor concentra pe mersul implementării Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 și procesul de documentare a mijloacelor de transport necomerciale, precum și a evidențiat în privința categoriilor de transport comerciale din regiune că majoritatea operatorilor sunt înregistrați și au obținut autorizații la organele competente moldovenești, multe automobile dețin plăci „MD”, iar situațiile umanitare și de urgență vor face obiect al discuțiilor din cadrul ședințelor următoare”, se menționează în notă.

La 17 septembrie, a avut loc o primă ședință de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și a experților din cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, în cadrul căreia a fost abordată tema restricțiilor de circulație în traficul rutier internațional pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Atunci, autoritățile de la Chișinău au solicitat Tiraspolului informații cu privire la procesul de înmatriculare cu plăcuțe neutre. Detalii aici.

La 31 august, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a solicitat autorităților de la Chișinău să convoace în ședință grupurile de lucru comune pe problema transportului, în legătură cu decizia Kievului, potrivit căreia, începând cu 1 septembrie, se menține interdicția de intrare pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene.

Începând cu 1 septembrie, Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numere transnistrene. Astfel, în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înmatriculate în R. Moldova și pentru vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare neutre.

Anterior, Serviciul Vamal Odesa a venit cu o rectificare a mesajul său pe pagina sa de Facebook, în care anunțase inițial că autoritățile ucrainene ridică restricțiile în acest sens.

Rectificarea vine după ce duminică, 28 august, autoritățile de la Kiev au anunțat că amână interdicția de intrare pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene până pe 10 ianuarie 2022, ca urmare a unei cereri în acest sens a Chișinăului. Într-o postare a Serviciului Vamal Odesa se menționează că această informație a fost publicată „eronat”, „din greșeală” pe pagina de Facebook a instituției și că Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numerele transnistrene.

Kievul anunțase anterior că, după data de 1 septembrie 2021, mașinile din regiunea transnistreană trebuie să aibă numere de înmatriculare neutre pentru a mai fi lăsate să circule pe teritoriul ucrainean.

Citiți și: Serviciul Vamal Odesa anunță că, inițial, a publicat un mesaj eronat pe Facebook: Ucraina menține interdicția intrării pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene, de la 1 septembrie