Principală  —  IMPORTANTE   —   Restricțiile de circulație în traficul…

Restricțiile de circulație în traficul rutier internațional, discutate în formatul „5+2”. Autoritățile de la Chișinău au solicitat Tiraspolului informații cu privire la procesul de înmatriculare a vehiculelor cu plăcuțe neutre

Tema restricțiilor de circulație în traficul rutier internațional pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene a fost discutată în ședința de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și a experților din cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea exponenților mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În context, autoritățile de la Chișinău au solicitat Tiraspolului informații cu privire la procesul de înmatriculare cu plăcuțe neutre.

Potrivit Biroului de reintegrare, obiect al dialogului a constituit tema autovehiculelor din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender în contextul asigurării participării acestora în traficul rutier internațional.

„Chișinăul a subliniat că este necesară o soluție rapidă cu caracter umanitar pentru oamenii și unitățile de transport de pe malul stâng care traversează hotarul moldo-ucrainean. În acest sens, partea moldovenească a enunțat necesitatea prezentării de către Tiraspol a listelor cu detaliile corespunzătoare despre situația unităților de transport vizate, iar informațiile furnizate urmează a fi examinate minuțios de către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, inclusiv prin canalele de cooperare bilaterală moldo-ucraineană, cu organizarea evaluărilor corespunzătoare, în vederea identificării unor soluții. La fel, la masă au figurat aspecte referitoare la funcționarea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol și or. Rîbnița, probleme curente în activitatea acestora, dinamica documentării cu plăci și cu certificate de înmatriculare de model neutru a unităților de transport ce cad sub incidența mecanismelor agreate în negocieri (6060 de autovehicule fiind documentate, în prezent), acțiuni întreprinse și ce urmează a fi luate de către specialiștii de profil în vederea generării soluțiilor tehnice, eficientizării proceselor, sporirii randamentului activității și oferirii posibilității unui număr mai mare de solicitanți de a beneficia de oportunitățile oferite de mecanismele existente”, se menționează în comunicat.

La 31 august, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a solicitat autorităților de la Chișinău să convoace în ședință grupurile de lucru comune pe problema transportului, în legătură cu decizia Kievului, potrivit căreia, începând cu 1 septembrie, se menține interdicția de intrare pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene.

Începând cu 1 septembrie, Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numere transnistrene. Astfel, în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înmatriculate în R. Moldova și pentru vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare neutre.

Anterior, Serviciul Vamal Odesa a venit cu o rectificare a mesajul său pe pagina sa de Facebook, în care anunțase inițial că autoritățile ucrainene ridică restricțiile în acest sens.

Rectificarea vine după ce duminică, 28 august, autoritățile de la Kiev au anunțat că amână interdicția de intrare pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene până pe 10 ianuarie 2022, ca urmare a unei cereri în acest sens a Chișinăului. Într-o postare a Serviciului Vamal Odesa se menționează că această informație a fost publicată „eronat”, „din greșeală” pe pagina de Facebook a instituției și că Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numerele transnistrene.

Kievul anunțase anterior că, după data de 1 septembrie 2021, mașinile din regiunea transnistreană trebuie să aibă numere de înmatriculare neutre pentru a mai fi lăsate să circule pe teritoriul ucrainean.

Citiți și: Serviciul Vamal Odesa anunță că, inițial, a publicat un mesaj eronat pe Facebook: Ucraina menține interdicția intrării pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene, de la 1 septembrie