Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tarifele pentru serviciul de salubrizare…

Tarifele pentru serviciul de salubrizare ar putea fi modificate. Executivul a aprobat Metodologia de calculare și stabilire a tarifelor la serviciile publice de gestionare a deșeurilor municipale

Procesul de elaborare, calculare și aprobare a tarifelor la serviciile publice de gestionare a deșeurilor municipale va fi modificat. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 14 decembrie, de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Metodologia reglementează modul de calculare a tarifelor la serviciile publice de gestionare a deșeurilor municipale, în corespundere cu cheltuielile reale ale prestatorilor. „În același timp, va fi asigurată o marjă de rentabilitate pentru operatori”, se mai menționează în comunicat.

„La ora actuală, tariful pentru serviciul de salubrizare e stabilit de APL și respectiv oscilează de la o regiune la alta. Potrivit noii metodologii urmează uniformizarea tarifelor pentru categorii de consumatori comparabile din punct de vedere al cheltuielilor suportate pentru prestarea serviciului respectiv către aceștia”, menționează reprezentanții Ministerului Mediului.

Astfel, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului, Ministerul Mediului recomandă autorităților administrației publice locale să aprobe tarifele la serviciile publice de gestionare a deșeurilor municipale în conformitate cu Metodologia privind calcularea tarifelor la unele servicii publice de gestionare a deșeurilor municipale.

Conform documentului, unul dintre principiile de reglementare care stau la baza Metodologiei este aplicarea în practică a principiului „poluatorul plătește”, astfel încât costurile pentru gestionarea deșeurilor municipale să fie suportate de generatorii acestora, dar și suportarea de către consumatori doar a cheltuielilor necesare și justificate pentru furnizarea de către operator a serviciilor publice de gestionare a deșeurilor municipale.