Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tarifele pentru energia electrică rămân…

Tarifele pentru energia electrică rămân aceleași. ANRE a respins cererea SA „Termoelectrica”

DCIM100MEDIADJI_0019.JPG

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins cererea depusă de SA „Termoelectrica” privind majorarea prețului reglementat pentru producerea energiei electrice. Membrii ANRE au argumentat decizia prin faptul că solicitanții nu au prezentat suficiente argumente, dar și că tarifele actuale acoperă toate cheltuielile de producere. De cealaltă parte, Veaceslav Eni, directorul SA „Termoelectrica” susține că ANRE abordează incorect prevederile legii, dar și că prețurile actuale ar putea genera anual datorii de 70 de mln de lei.

SA „Termoelectrica” a depus la 22 august curent o cerere privind majorarea cu 12,3% a prețului de producere a energiei electrice.

„Noi suntem nemulțumiți de decizia adoptată astăzi de către ANRE. Considerăm că această decizie a fost adoptată drept urmare a dezacordurilor care au fost înaintate de companie și a întrebărilor adresate astăzi în ședința publică. ANRE abordează incorect prevederile metodologiei și legii. Noi am făcut trimitere exactă la Legea nr. 107 și Metodologia nr. 147, care prevăd că urmează a fi examinate concomitant, atât prețurile la energie electrică, cât și termică. Mai mult, noi nu am primit până acum descifrările costurilor”, susține Veaceslav Eni, directorul general SA „Termoelectrica”.

Întrebat de ce a fost necesară majorarea, Veaceslav Eni a declarat că aceasta este generată de costul gazului la producerea energiei termice în regim de cogenerarea energiei electrice în valoare de 86%.

În același timp, șeful de la „Termoelectrica” nu a putut spune care sunt pierderile actuale suportate de companie din cauza neajustării prețului, invocând însă că în august curent prejudiciul era estimat la 70 de mln de lei anual.

De cealaltă parte, Sergiu Ciobanu, șeful ANRE, afirmă că tariful actual este unul suficient pentru a acoperi costurile, iar majorarea cu 1,75 lei a prețului la energia electrică livrată de „Termoelectrica” este nejustificată.

În același timp, Sergiu Ciobanu a declarat că o micșorare a tarifului nu este posibilă.

„Nu vedem premize pentru micșorarea tarifelor. Urmează a fi stabilite și devierile financiare care au fost generate pe parcursul ultimilor ani pe componentele energiei termice și electrice. Vom reveni cu ajustarea costurilor pentru toate componentele după încheierea anului 2016”, a declarat Veaceslav Eni.

Referitor la pierderile de zeci de milioane de lei invocate de SA „Termoelectrica”, șeful ANRE afirmă că acestea sunt doar o opinie a întreprinderii: „Noi ne-am făcut meseria conform metodologiei pe care o avem și vă confirm încă odată că aceste costuri suportate de ei seîncadrează perfect în tariful pe care-l au ziua curentă”.

În timpul desfășurării ședinței ANRE, mai mulți deputații, membrii și simpatizan ți ai PSRM au protestat împotriva majorării tarifelor la energia electrică.