Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu/ Vaccinul Pfizer / BioNTech…

Studiu Vaccinul Pfizer BioNTech neutralizează cazurile de COVID-19 cu tulpina braziliană

Vaccinul COVID-19 produs de Pfizer şi BioNTech neutralizează noua variantă braziliană a coronavirusului care se răspândeşte rapid în Brazilia, potrivit unui studiu de laborator publicat luni în New England Journal of Medicine şi preluat de Reuters.

Sângele prelevat de la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul a neutralizat o versiune tehnică a virusului care conţine aceleaşi mutaţii ale proteinei spike a variantei P.1 identificată pentru prima dată în Brazilia, potrivit studiului realizat de cercetători ai companiilor şi de la Universitatea Texas. 

Oamenii de ştiinţă au spus că capacitatea de neutralizare a fost aproximativ echivalentă cu efectul vaccinului asupra unei versiuni anterioare mai puţin contagioase a virusului care circulă de anul trecut. În studiile publicate anterior, Pfizer a arătat că vaccinul său neutraliza alte variante mai contagioase identificate pentru prima dată în Regatul Unit şi Africa de Sud, deşi varianta sud-africană poate reduce anticorpii de protecţie declanşaţi de vaccin. 

Pfizer a declarat că vaccinul său actual este foarte probabil să protejeze în împotriva variantei din Africa de Sud. Cu toate acestea, compania intenţionează să testeze a treia doză de rapel din vaccin, precum şi o versiune reorganizată special pentru a combate varianta, pentru a înţelege mai bine răspunsul imun. 

Primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost confirmate ieri în România. Este vorba despre doi bărbați din București, de 38 și 57 de ani.

Săptămâna trecută au fost anunțate și primele două cazuri din România confirmate cu varianta sud-africană a coronavirusului.