Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu API: ZdG, primul în…

Studiu API: ZdG, primul în topul ziarelor care se bucură de cea mai mare încredere

ZdG angajare citiți joi ziarul de gardă

Potrivit studiului lansat de Asociația Presei Independente cu privire la percepția fenomenului dezinformării și manipulării de către consumatorii de media din localitățile rurale, Ziarul de Gardă este sursa care se bucură de cea mai mare încredere din partea cititorilor.

Datele arată că circa 39% dintre participanții la studiu au acordat Ziarului de Gardă foarte multă încredere, iar alte 51,3% – oarecare încredere. Astfel, ZdG se poziționează primul în topul publicațiilor periodice după nivelul de încredere din partea consumatorilor.

De încrederea cititorilor se bucură și site-ul Ziarului de Gardă. Conform studiului, în cazul portalurilor de șitiri, Ziarul de Gardă se clasează pe poziția a patra după nivelul de încredere în informația comunicată.

Cercetarea a fost realizată de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research”, la comanda API, în perioada 5 august 2019 – 9 septembrie 2019, pe un eșantion de peste o mie de respondenți din mediul rural, din rândul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate din cei chestionați (58,5%) consideră că în R. Moldova există instituții mass-media care fac propagandă și manipulează cetățenii și doar 31,4% afirmă că mass-media transmit/publică știri adevărate. La fel, doar 24,6% din respondenți cred că mass-media este liberă și transparentă. În același timp, fiecare al cincilea respondent susține că în țara noastră există instituții media care difuzează informații false în mod premeditat. Solicitați să menționeze mass-media care difuzează știri false și manipulatorii, respondenții au remarcat, în primul rând, posturile de televiziune.