Principală  —  IMPORTANTE   —   Ștefan Gațcan și membrii acestuia…

Ștefan Gațcan și membrii acestuia de familie, păziți de agenții SPPS din 1 iulie. Detalii de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat

După ce în spațiul public au apărut mai multe imagini în care locuința deputatului Ștefan Gațcan este păzită de agenți ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), instituția, printr-un comunicat de presă, anunță că din data de 1 iulie curent, asigură protecția și paza parlamentarului, căt și familiei acestuia.

Totodată, SPPS precizează că nu este în măsură de a oferi alte detalii privind formele, metodele și planurile de asigurare a protecției demnitarului vizat.

Instituția întreprinde întreg spectrul de măsuri ce se impun în vederea asigurării protecției persoanei beneficiare de protecție de stat, membrilor lui de familie, precum și a sediilor de lucru și a reședințelor acestuia.

În același context, având în vedere specificul activității, Serviciul de Protecție și Pază de Stat nu este în măsură de a oferi alte detalii privind formele, metodele și planurile de asigurare a protecției demnitarului vizat, or divulgarea acestora atrage după sine răspunderea conform legislației”, susține SPPS.

Serviciul în același comunicat susține că își realizează activitatea strict în conformitate cu legislația în vigoare, respectând principiile legalității, respectării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale omului.

Deputatul Ștefan Gațcan, care acum 3 luni a fost ales deputat în circumscripția nr. Hîncești din partea Partidului Socialiștilor, a anunțat marți dimineață, 30 iunie, că părăsește PSRM și aderă la Pro Moldova. Gațcan a făcut anunțul pe Facebook unde a publicat și o cerere în acest sens.

A doua zi, pe 1 iulie, în timp de deputații Pro Moldova anunțau că Ștefan Gațcan a fost sechestrat de către socialiști, dus într-un birou din cadrul Parlamentului și pus să semneze o cererea de demisie, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, postează un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care anunță că Gațcan a renunțat la mandatul de deputat și atașează la postare și o cerere semnată de Gațcan în acest sens.

Tot pe 1 iulie, Ștefan Gațcan părăsește R. Moldova și transmite mesaje video prin care spune ca este bine, însă nu va comunica cu prietenii pentru că are nevoie de reabilitare.

După anunțul lui Furculiță în legătură cu cererea de demisie a lui Gațcan, deputații Pro Moldova au publicat un mesaj prin care au anunțat că noul lor coleg Ștefan Gațcan a depus marți, 30 iunie, o plângere la Procuratura Generală în care și-a exprimat îngrijorarea legată de integritatea sa fizică, precum și a membrilor familiei lui, menționând că este șantajat și amenințat pentru a renunța la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Detalii aici

Marți, 7 iulie, Gațcan s-a întors la Chișinău. Locuința deputatului este păzită de agenți ai SPPS. Pentru presa de peste Prut, Gațcan a declarat că va merge în Parlament, unde va face mai multe declarații.

Iar subiectul de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de joi, 9 iulie, privind demisia deputatului Ștefan Gațcan deja nu se mai regăsește în agendă. Președintele fracțiunii Platformei DA în Legislativ, Alexandr Slusari, anticipează și susține că Gațcan nu ar mai intenționa să-și depună mandatul de deputat, asta deși Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat pozitiv raportul privind cererea de demisie.