Principală  —  IMPORTANTE   —   Stațiile și unitățile de transport…

Stațiile și unitățile de transport public vor fi monitorizate zilnic. Ministra Afacerilor Interne: „În cazul în care regulile antipandemice nu vor fi respectate, vom fi nevoiți să aplicăm amenzi”

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, anunță că stațiile și unitățile de transport public vor fi monitorizate zilnic în contextul creșterii numărului de cazuri generate de noua tulpină Omicron. Totodată va fi monitorizată activ activitatea de comerț în puncte și centre comerciale, iar administratorii de malluri, piețe, precum și cei ai transportului public vor fi preîntâmpinați cu privire la respectarea regulilor stabilite pentru combaterea virusului COVID-19.

În cazul în care regulile antipandemice nu vor fi respectate, autoritățile avertizează că vor aplica amenzi.

„La nivel local, inspectorii de sector vor fi orientați spre a ajuta medicii de familie pentru a monitoriza persoanele aflate în autoizolare. La fel, ne-am propus ca la această etapă de prevenire să ridicăm gradul de responsabilizare al agenților economici prin înmânarea prescripțiilor și avertizării contra semnătură. Vom monitoriza activ activitatea de comerț în puncte și centre comerciale. Vom preîntâmpina administratorii de malluri, piețe, administratorii transportului public asupra respectării regulilor stabilite pentru combaterea virusului COVID-19 (…).

Monitorizarea stațiilor și unităților de transport public și călătoriile de control privind atenționarea pasagerilor vor fi efectuate zilnic în toate orașele unde este transportul urban, inclusiv în caz de necesitate prin oferirea măștilor de protecție persoanelor care nu dispun de acestea. Verificarea respectării programului de activitate în locațiile de agrement. În cazul în care regulile antipandemice nu vor fi respectate, vom fi nevoiți să aplicăm amenzi”, a declarat ministra Afacerilor Interne în cadrul unui briefing de presă.

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a decis să instituie, începând cu 22 ianuarie, noi măsuri temporare pentru a opri răspândirea COVID-19, în special în contextul creșterii numărului de cazuri generate de noua tulpină Omicron.

Astfel, instituțiile de învățământ general, vor activa, în perioada 24 ianuarie – 4 februarie, în regim online. Cele de învățământ profesional tehnic și superior vor activa online până la 20 februarie, cu excepția Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care va activa în regim mixt. Tot în regim online vor fi organizate întrunirile științifice, conferințele, seminarele, reuniunile sau alte evenimente profesionale.

Totodată, accesul clienților, care au atins majoratul, în orice spații comerciale, de deservire și agrement va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19. O excepție de la această regulă se va face doar pentru accesul în unități de comercializare (magazine) specializate sau nespecializate a produselor alimentare, produselor pentru animale de companie, produselor de igienă, în farmacii, în unități de comercializare a produselor farmaceutice și/sau articolelor medicale şi ortopedice, în unități medicale și de vaccinare, bănci și subdiviziunile acestora, organizații de creditare nebancară, furnizori de servicii poștale și de curierat, furnizori de servicii comunale, asiguratori, unități comerciale ale operatorilor de comunicații electronice și agenților lor, case de schimb valutar, stațiile de alimentare cu combustibil (stațiile PECO), gări auto și feroviare.