Principală  —  IMPORTANTE   —   Starea de urgență economică în…

Starea de urgență economică în regiunea transnistreană a fost prelungită cu încă 30 de zile

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit starea de urgență economică cu încă 30 de zile în regiunea transnistreană, până pe 31 decembrie 2022.

„Într-adevăr, situația nu s-a stabilizat. Sectorul economic are de suferit, bugetul are de suferit, întreprinderile sunt stopate. În acest sens, decizia președintelui este de înțeles”, a declarat pretinsul președinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Alexander Korshunov.

La mijlocul lunii octombrie, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a decretat stare de urgență economică în regiunea transnistreană după ce concernul rus Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale către Moldovagaz, deficitul pentru luna curentă fiind de 36,9 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Pe 18 noiembrie curent, Tiraspolul a prelungit cu 60 de zile codul galben de „alertă teroristă” în regiunea transnistreană. Decretul a fost semnat de pretinsul lider Vadim Krasnoselski. Decizia este valabilă pentru perioada 20 noiembrie 2022 – 19 ianuarie 2023.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.