Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tiraspolul prelungește cu 60 de…

Tiraspolul prelungește cu 60 de zile codul galben de „alertă teroristă” în regiunea transnistreană

Tiraspolul prelungește cu 60 de zile codul galben de „alertă teroristă” în regiunea transnistreană. Decretul a fost semnat, vineri dimineața, 18 noiembrie, de pretinsul lider Vadim Krasnoselski. Decizia este valabilă pentru perioada 20 noiembrie 2022 – 19 ianuarie 2023.

Până în prezent, așa numitele autorități din stânga Nistrului prelungeau codul galben de „alertă teroristă” la fiecare 15 zile. Anterior, în regiune a fost declarată stare de urgență în economia, după ce Gazprom a redus volumul de gaz pentru R. Moldova. 

La sfârșitul lunii aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate, conform căruia libera circulație din regiunea transnistreană a fost restricționată până pe 10 mai inclusiv, după ce pe 25, 26 și 27 aprilie, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. O nouă provocare în stânga Nistrului a avut loc pe 3 mai și 4 mai.

Pe 10 mai, Tiraspolul a prelungit codul roșu de alertă teroristă până pe 25 mai. La trei zile după această decizie, așa-zisul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că în dimineața zilei de 13 mai au avut loc două tentative de incendiere a unor clădiri din regiune. Primul caz ar fi fost înregistrat la un depozit de petrol, iar al doilea – lângă clădirea așa-numitului Comisariat Militar din regiune. Potrivit sursei citate, în ambele cazuri nu au fost raportate pagube sau victime.

Ulterior, în regiune a fost stabilit așa-numitul cod galben de alertă de securitate pentru perioada 25 mai-08 iunie 2022, care până în prezent era prelungit cu câte 15 zile.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.