Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Viața se scumpește. Cum…

SONDAJ Viața se scumpește. Cum atenuăm efectele scumpirilor?

De la 1 aprilie ne așteaptă noi scumpiri. Vom plăti mai mult pentru gaze, curent, carburanți, transport public… Și toate, pe lângă creșterea alarmantă a prețurilor la alimente. Unele provizii sunt tot mai expuse riscului de a deveni deficitare. „Suntem aproape de stocurile-limită necesare pentru asigurarea securității alimentare”, – raporta situația acum o lună premiera Natalia Gavrilița. Guvernul dă vina pentru destabilizarea situației pe pandemie și război. Ce zic experții?

Veaceslav Ioniță, expert economic

Partea proastă e că noi, de trei ani la rând, suntem în criză. Și niciodată nu am avut doi ani la rând o creștere atât de mare a prețurilor la produsele alimentare. Prețurile au început a crește până la război, dar războiul a agravat situația, pentru că Ucraina este cel mai mare exportator de produse agricole în regiune. Din Ucraina veneau produse mai ieftine, acum nu mai vin și asta lovește în puterea de cumpărare a populației. Pentru R.Moldova, situația se îngreunează și prin faptul că cheltuielile în agricultură au crescut enorm, de 3-4 ori, la îngrășăminte, carburanți, fertilizanți… Agricultura are nevoie de un sprijin masiv. 2022 va fi un an și mai complicat, deși măsurile de intervenție ale guvernului în sprijinul păturilor vulnerabile au fost fără precedent. S-a majorat pensia minimă, s-a dublat indexarea pensiei: 14% în loc de 7%, s-au acordat compensații la căldură. Este un efort financiar enorm. Dar situația, oricum, e complicată. Pentru 50% din populație, 2022 va fi un an de însărăcire. De ce? Pentru că la acești oameni produsele alimentare prevalează în structura consumului. Și atunci ce avem? Că pensia crește cu 14% – ceea ce e bine, dar prețurile la alimente vor crește cu 20-25%. Deci, puterea lor reală de cumpărare va fi mai mică. Partenerii noștri externi ajută enorm: 60 de milioane de Euro anul trecut – vorbim de UE. Acum este aprobat un program de 150 de milioane, dar probabil va fi mult mai mare. Asta în afară de alte ajutoare care vor fi pe plan bilateral – România, alte state. Aceste măsuri ajută guvernul, dar criza e mult mai mare. Așa ceva noi nu am avut, cel puțin, în ultimii 70 de ani.

Alexandru Slusari, vicepreședinte al PPDA

Din punctul meu de vedere, abordarea guvernului nu este tocmai corectă. De acord, există fenomene externe care influențează creșterea prețurilor. Dar ce spun cifrele? R.Moldova e în Europa pe locul doi, după Turcia, la scumpiri. În februarie am ajuns la 23% inflație alimentară. În România e puțin peste 10%, ceea ce înseamnă că sunt probleme și pe interior: nu se monitorizează procesul scumpirii și deseori scumpirile sunt rodul unor înțelegeri de cartel între grupuri care, uneori, la saună, stabilesc prețurile. Nu lucrează legislația antimonopol. În această situație există trei soluții pentru atenuarea scumpirilor. Prima: controlul riguros asupra prețurilor, prin aplicarea legislației antimonopol. Doi: acordarea compensațiilor țintite pentru păturile social vulnerabile. Și trei: acordarea sprijinului financiar fermierilor, mai ales acum în primăvară, unde deja avem semănate la grâu cu 100 de mii de hectare mai puțin… Dacă nu vor fi luate măsuri și războiul va continua, noi la toamnă riscăm să avem criză alimentară: fie lipsa unor produse alimentare, fie prețuri inaccesibile pentru populație.

Viorel Chivriga, expert economic

Lucrurile depind de câțiva factori. În primul rând, războiul din Ucraina. Doi: situația de pe piețele regionale. Și trei: rezervele pe care le are R.Moldova. 2022 va fi un an foarte complicat pentru economia națională. Vom avea producții mai mici, în primul rând în sectorul agricol. Va fi un an complet diferit de 2021. Plus la asta, sunt probleme foarte mari cu comerțul internațional. Stocuri, pentru moment, există, dar depinde mult ce se va întâmpla pe piețele regionale în Ucraina și-n statele UE. Situația va fi mai complicată decât în primul an de pandemie. Și atunci a existat incertitudine, dar aici, cu războiul, e foarte greu de presupus cum vor evolua lucrurile. Noi totdeauna am fost dependenți de factorii externi, dar ca acum – niciodată. Totul depinde de stabilizarea situației în Ucraina.