Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Miniștrii „la tablă”. Notă…

SONDAJ Miniștrii „la tablă”. Notă pentru guvern

Sursa foto: Guvern

Miniștrii la raport. Membrii Guvernului Gavrilița și-au prezentat luni raportul „Un an de guvernare solidară cu oamenii” – an marcat de contradicții și contestații din partea opoziției politice și opiniei publice. Amintim că la învestire (6 august, 2021), Guvernul își asuma ca prioritare, pentru primul an de mandat, „un șir de obiective pe mai multe domenii de interes public, inclusiv gestionarea crizei pandemice și economice, reforma justiţiei, eradicarea corupţiei, creşterea veniturilor populaţiei, protecţia socială a grupurilor vulnerabile, scoaterea RM din izolare internațională…”.

Stella Jantuan, comentator politic

Eu le-aș pune 8 din 10… E pentru prima dată când miniștrii își prezintă raportul într-o comunicare liberă cu cetățenii. Nu s-a mai întâmplat, pentru că nu a existat o comunicare a guvernului cu societatea. De aici, tot felul de speculații la tema crizelor, care, da, au destabilizat programul de guvernare, dar nu în toate. În ceea ce ține de curățarea sistemului, demontarea regimului cleptocrat, reforma justiției – aici nimic nu are de a face cu crizele. Aici e problema Ministerului Justiției, care se mișcă prea încet. Dezvoltarea rurală: proiectul „Satul european” e o chestie foarte bună, dar întârziată. În genere, se reacționează cu întârziere la proiecte de dezvoltare. Se pune în mare merit guvernării statutul de țară candidată la UE pentru RM. Nu cred că e meritul guvernului. Această realizare e una de conjunctură geopolitică mai mult. Eu cred că, după acest raport, la toamnă ar putea să urmeze și niște remanieri de guvern. Din raport, vedem că guvernul are intenția de a se schimba. Dar trebuie revăzută cardinal comunicarea cu societatea, pentru ca lumea să cunoască nu o dată în an ce face guvernul. Și doi: eu cred că guvernarea trebuie să fie una incluzivă mai ales că trebuie să confirmăm acest statut de țară candidată, care nu poate fi problema unui singur partid.

Ion Tăbârță, analist politic

Raportul de un an de zile al guvernului Gavrilița este unul al reușitelor, și mai puțin în el se spune despre eșecuri. Fiecare ministru, în parte, a prezentat realizările ministerului pe care îl conduce, chiar și planurile pentru viitor. Indiscutabil, cea mai mare reușită a guvernului Gavrilița este considerat statutul de candidat de aderare a RM la UE. Cu precizarea că evenimentele geopolitice din regiune au schimbat optica UE asupra paradigmei de extindere. În realizarea acestui succes, un rol important l-a avut președinția, Maia Sandu personal. Marea nereușită a guvernului Gavrilița, despre care mai puțin s-a vorbit în raport, este inflația înaltă, care a lovit dur economic în cetățeni, aducând la sărăcirea lor. În mod evident, inflația înaltă a fost cauzată de cele două șocuri majore provocate din exterior: problema energetică la nivel european și războiul din Ucraina. Însă, blocul financiar-economic al guvernării putea să gestioneze altfel situația. Să renunțe la politicile liberale, fiind proactiv, nu retroactiv, în politicile sale pentru perioadă de criză.

Leonid Boaghi, primar, Sireți, Strășeni

Timp de un an, Guvernul a reușit mai multe lucruri, a înaintat mai multe inițiative legislative la tema justiției, luptei cu corupția, economie, dar foarte puține inițiative legate de reforma administrației publice locale și programe de dezvoltare rurală. Sunt inițiative foarte necesare și de foarte mult timp așteptate. Este unica soluție de dezvoltare a satelor, singura și unica. Este evident că crizele provocate de războiul din Ucraina au complicat lucrurile, dar trebuie de revăzut procesul, că altfel rămânem fără sate.

Stanislav Pavlovschi, ex-judecător CtEDO

Nota mea pentru guvern ar fi 8. Unele activități ale acestui guvern au fost mai reușite, altele – mai puțin. Printre cele mai reușite, aș numi: a) gestionarea crizei refugiaților, b) gestionarea situației pandemice, c) promovarea politicii neutralității, care a prevenit alunecarea Moldovei în conflict militar direct cu Federația Rusă. Printre cele nereușite: a) gestionarea eronată a crizei gazelor, b) incapacitatea de reducere a inflației, c) situația catastrofală în agricultură. Concluzie generală: guvernul se află în criză profundă de idei. Una dintre marile provocări cu care se confruntă guvernarea este lipsa de investiții străine masive în economia Moldovei. Este evident că business-ul vine acolo, unde are condiții de activitate și unde investițiile sunt protejate. Din păcate, guvernul nu a reușit să rezolve aceste probleme. Să sperăm că situația se va schimba, cel puțin, de acum încolo.