Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ În contextul creșterii continue…

SONDAJ În contextul creșterii continue a prețurilor, cum se descurcă cetățenii?

Imagine simbol

Președinta Maia Sandu, marți, 5 iulie, la Atena, în cadrul unei vizite de lucru, a subliniat că „e nevoie de soluții urgente pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor, pentru ca oameni să nu fie nevoiți să aleagă între pâine și libertate”. În contextul inflației și creșterii prețurilor la produse alimentare, medicamente, servicii comunale și alte sectoare-cheie, reporterul ZdG a decis să afle de la cetățeni cum fac aceștia față noii realități. Majoritatea persoanelor dispuse să vorbească au fost pensionarii, ei fiind una din păturile cele mai afectate ale societății.

Mihail Rotaru, pensionar

Sunt pensionar și am activat la Uzina Aviației Civile, locuiesc în Chișinău din 1959, nu m-am gândit să ajung la așa vremuri, ca să umblăm practic cu mâna întinsă, dar cui să ne jeluim? Acum sunt foarte scumpe medicamentele, iar prețurile la ele nu le controlează nimeni. Eu, ca pensionar, când trebuie să cumpăr niște injecții sau altceva, trebuie să scot nu o sută sau două, dar 500 de lei sau mai mult. Dar de unde să găsesc așa bani? Eu am pensia 2000 de lei. Când va veni iarna, nu știu ce voi face, în contextul scumpirii gazului. Pe timp de iarnă, eu mereu conectam căldura pe două-trei ore și, pe urmă, o deconectam. Ce voi face iarna viitoare, eu nu știu.

Nadejda, pensionară

Prețurile sunt mari și, ca pensionară, mi-e foarte greu, dar și tineretul o duce rău acum. Prețurile s-au mărit la tot, începând de la gaz până la produse alimentare. Oare cum omul să trăiască fără produse alimentare? Mi se pare că acum produsele sunt de 100 de ori mai scumpe. Eu sunt bolnavă și am cheltuit 1000 de lei ca să-mi cumpăr medicamentele de care am nevoie, având o pensie de 2500 de lei. Cum pot eu să achit pe medicamente, servicii comunale și încă să-mi iau de mâncare? Dacă nu aș avea un copil pe lângă mine, eu chiar aș muri de foame. Dar copiilor tot le este greu, au și ei trei copii. Aceștia care sunt acum la conducere stau în departamentele acelea mari cu aer condiționat și nu ne observă.

Trebuie puțin să se gândească și să încerce să se pună în locul pensionarilor cu o pensie de 2500 de lei, ca să se întrețină o lună. Ei primesc atâția bani, dar noi, pur și simplu, suntem lăsați în voia sorții. Eu am muncit pentru acest oraș (Chișinău – n.r.), mi-am pus sufletul, dar acum am rămas de nimic.

Vladimir Colț, pensionar

Prețurile pentru medicamente de mult s-au mărit, dar ele continuă și până acum să crească. Prețul la produsele alimentare m-a afectat mult, de la crupe, lactate și altele. Nu avem de ales, trebuie să economisim, ce să facem? Ceea ce ține de serviciile comunale, va fi foarte complicat. Totuși, am auzit astăzi la radio că vor fi compensații, au spus că nu vom plăti mai mult decât anul trecut, însă, în contextul că anul trecut și prețurile la produse și altele au fost mai mici, oricum va fi greu. Totuși, încerc să fiu pozitiv și să mă gândesc că ne vom descurca cumva.

Nina Tătaru, pensionară

Cel mai mult m-au afectat creșterile la produsele de toate zilele: laptele, untul, brânza, chiar și la aceiași cartofi sau la alte legume. Despre medicamente nici nu doresc să vorbesc, la ce prețuri sunt acum. Eu acum chiar de la medic vin și sunt niște prețuri foarte mari în comparație cu anii precedenți. Acum, dacă nu economisești, nu te poți descurca ca să te întreții o lună. Eu, împreună cu soțul, suntem pensionari și cu greu ne ajunge pensia pe care o primim, mai ales în ultimele luni. Va fi foarte greu, în special, în perioada rece a anului. Noi avem o casă la sol și avem nevoie de lemne, cărbuni, dar și cu același gaz va fi o problemă, pentru că bate foarte mult la buzunar. Una din soluțiile care ar fi sunt compensațiile din partea statului, în contextul inflației. Oricât de puțin ar fi, 500-1000 de lei ar schimba cumva situația spre bine.