Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Șomerii, inclusiv persoanele revenite de…

Șomerii, inclusiv persoanele revenite de peste hotare care nu au un loc de muncă, ar putea beneficia de ajutor financiar pe durata stării de urgență

Guvernul a decis să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului privind adoptarea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Una dintre aceste măsuri ține de acordarea unui ajutor de șomaj în mărime de circa 2 700 de lei.

Potrivit proiectului prezentat în cadrul ședinței Guvernului de miercuri și care urmează a fi prezentat deputaților la 2 aprilie, prin derogare de la prevederile Legii nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj, în perioada stării de urgență persoanele înregistrate cu statut de șomer la una dintre subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă, inclusiv cele revenite de peste hotare, vor beneficia lunar, de la data solicitării, de ajutor de șomaj în cuantum de 2775 lei.

Șomerii care deja beneficiază de ajutor de șomaj sau au obținut dreptul la ajutorul de șomaj în perioada stării de urgență, în cuantum mai mic decât 2775 lei, vor beneficia de compensarea diferenței dintre cuantumul ajutorului de șomaj acordat și suma de 2775 lei, începând cu data intrării în vigoare a Legii și până la ridicarea stării de urgență.

Dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește de către subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă în baza cererii de solicitare depuse de către solicitant. Cererea poate fi depusă la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale. Pentru a beneficia de ajutor de şomaj, persoanele care nu au statut de şomer urmează să se înregistreze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa, pentru obţinerea statutului de şomer, conform legislaţiei în vigoare și solicitarea ajutorului de șomaj.
 
Persoanele care au statut de șomer dar nu beneficiază de ajutor de şomaj urmează să depună la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa o cerere de solicitare a ajutorului de şomaj în cuantum de 2775 lei. Dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește de către subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă în baza cererii de solicitare depuse de către solicitant. Cererea poate fi depusă la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale.

Pentru a beneficia de dreptul de ajutor de şomaj, persoanele sunt rugate să depună cereri de solicitare la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, prin poștă sau în format electronic, expediate la distanță, la adresa de e-mail a subdiviziunii teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă (STOFM), în a cărei rază îşi au domiciliul sau reşedinţa. Adresele electronice şi lista telefoanelor de contact ale STOFM (se anexează).
 
Cererea de solicitare a statutului de șomer și/sau a ajutorului de șomaj urmează a fi depusă după intrarea în vigoare a legii și va fi însoțită de copiile buletinului de identitate, actelor care confirmă studiile și/sau calificarea deținută și o declarație pe propria răspundere, conform modelelor care pot fi descărcate aici:
·        cererea de solicitare a statutului de șomer;
·        cererea de solicitare a ajutorului de șomaj;
·        declarație pe propria răspundere.
 
Ajutorul de șomaj se plătește lunar de către Casa Națională de Asigurări Sociale în baza informațiilor prezentate de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
 
După ridicarea stării de urgență, ajutorul de șomaj pentru toți șomerii se va acorda în condițiile Legii nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj.