Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Șomerii din R. Moldova vor…

Șomerii din R. Moldova vor primi vouchere pentru formare profesională. Decizie aprobată de Guvern

Șomerii din R. Moldova vor putea participa la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, potrivit unei decizii aprobate de Guvern, în cadrul ședinței din 22 februarie. Potrivit Executivului, noua procedură „simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri” și prevede că persoanele își aleg de sine stătător instituția de învățământ unde vor urma aceste cursuri.

Pentru achitarea cursurilor, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) acordă șomerilor un voucher nominal.

„În acest scop, va fi dezvoltată platforma online „Voucher pentru formarea profesională”, care va reprezenta un modul suplimentar la platforma www.angajat.md, gestionată de ANOFM. Prin intermediul acestei platforme, vor fi înregistrați prestatorii de servicii de instruire profesională, vor fi emise, în format electronic, voucherele de formare profesională și va fi confirmată acceptarea voucherului de către prestatori”, anunță reprezentanții Executivului.

Voucherele vor putea fi utilizate timp de 7 zile de la acordarea lor de către ANOFM, iar în acest interval beneficiarii își vor alege din lista publicată pe platforma „Voucher pentru formarea profesională” instituția de învățământ și se vor înregistra la cursuri. După expirarea celor 7 zile, voucherul nu va mai putea fi utilizat, iar șomerul va putea primi un voucher repetat doar peste 12 luni.

„Șomerii pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive, iar pe parcursul efectuării cursurilor, cursanții primesc o bursă lunară în mărime de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent”, mai anunță Guvernul.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) oferă cursuri de formare profesională șomerilor, care nu dețin o calificare, ponderea acestora în 2022 constituind circa 68,5% din numărul total de șomeri. Anual ANOFM instruiește peste 1000 de șomeri, preponderent la profesiile muncitorești. În anul 2022, 1062 șomeri au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, din care 744 femei ceea ce constituie 70,1% din numărul total de absolvenți. În rezultat au fost angajați în câmpul muncii 720 absolvenți ceea ce constituie 67,8% din total.

Cele mai solicitate profesii pentru instruire pe parcursul anului 2022 au fost: bucătar, frizer, contabil, operator la calculator, coafor, contabil (1C) – 59 persoane, manichiuristă, cofetar, cusător, mecanic auto și altele.