Principală  —  IMPORTANTE   —   Slusari, după ce Guvernul a…

Slusari, după ce Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru fermieri: „Suma este de șase ori mai mică decât cea necesară”

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a criticat declarațiile prim-ministrului Dorin Recean făcute la debutul ședinței Guvernului din 21 august, în legătură cu cele 200 de milioane de lei alocate pentru fermierii micro și mijlocii. Astfel, Alexandr Slusari susține că suma este „de șase ori mai mică decât cea necesară și că ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere”.

„Nu este bine când guvernarea se ocupă cu populism și manipulare, provocând incitarea la ură în societate. Când au fost dublate salariile șefilor ministerelor și agențiilor, de ce atunci la ședința Guvernului nu a vorbit nimeni că este un efort pe care toată societatea îl depune. În acest scop, apropo, au fost alocate circa 100 de milioane de lei.

Domnul prim-ministru, dacă spuneți A, atunci spuneți și B și C. Societatea trebuie să cunoască că agricultorii au solicitat încă în toamna anului 2022 ca guvernul precedent să se adreseze către partenerii externi după ajutor pentru compensarea parțială a consecințelor crizei în sectorul agrar, provocată de seceta și războiul din Ucraina. Exact așa au procedat Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Acum fermierii din aceste țări primesc compensații de la 300 până la 674 euro per hectar de grâu (…).

De ce ați tăcut despre faptul că ați solicitat de la Bruxelles aproximativ 1,2 miliarde de lei, însă azi au fost alocate doar 200 milioane de lei sau suma de șase ori mai mică decât cea necesară și care ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere. De ce nu ați spus nimic despre propunerea noastră, care nu necesită cheltuieli bugetare, însă poate fi ultimul colac de salvare pentru mii de agricultori micro, mici și mijlocii? Mă refer la moratoriul pe trei luni la plata datoriilor față de creditori (…). Ceea ce faceți este o propagandă de dezbinare a societății (…)”, a declarat Alexandr Slusari într-un mesaj transmis presei.

Fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022, vor fi ajutați de Guvern. În acest sens, Cabinetul de miniștri a alocat 200 milioane de lei – bani care vor fi distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor. Cuantumul financiar stabilit pentru fiecare solicitant va facilita prelucrarea și pregătirea terenului pentru perioada imediat următoare, va îmbunătăți situația financiară și nu va permite intrarea în insolvabilitate a circa 3 000 de fermieri, cu suprafețe în posesie de până la 1500 ha.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că alocarea celor 200 de milioane de lei pentru sectorul agricol este „un efort pe care societatea, toate păturile sociale îl depun pentru ca să ajutăm pe cei care anul trecut au avut și anul ăsta au pierderi”.

„(…) Este un efort necesar. Agricultura beneficiază de subsidiere masivă de peste 1 miliard și 700 de mii de lei anual, pentru că ne dorim ca, gradual, acest sector să devină mai tehnologizat și mai puțin vulnerabil la provocările din exterior. Efortul enorm pe care îl depunem astăzi va ajuta fermierii să depășească dificultățile financiare pe care le au. Eu sper că fermierii apreciază faptul că toată societatea îi ajută să depășească aceste probleme”, a spus premierul la debutul ședinței Guvernului.

Pe 14 august, Executivul a aprobat procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022.

Ajutorul financiar va fi acordat celor care cultivă produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale. 

Decizia a fost luată atunci în cadrul ședinței executivului care s-a desfășurat în timp ce în fața clădirii Guvernului avea loc un protest organizat de Asociația „Forța Fermierilor”. Potrivit asociației, motivul protestului este faptul că solicitările sale, făcute publice anterior, nu au fost îndeplinite de autorități.