Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul alocă 200 de milioane…

Guvernul alocă 200 de milioane de lei fermierilor micro și mici, afectați de crizele anului 2022

Imagine simbol

Fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022, vor fi ajutați de Guvern. În acest sens, Cabinetul de miniștri a alocat 200 milioane de lei – bani care vor fi distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor.

Cuantumul financiar stabilit pentru fiecare solicitant va facilita prelucrarea și pregătirea terenului pentru perioada imediat următoare, va îmbunătăți situația financiară și nu va permite intrarea în insolvabilitate a circa 3 000 de fermieri, cu suprafețe în posesie de până la 1500 ha.

„Agricultura beneficiază de subsidiere masivă de peste 1 miliard și 700 de mii de lei anual, pentru că ne dorim ca, gradual, acest sector să devină mai tehnologizat și mai puțin vulnerabil la provocările din exterior. Efortul enorm pe care îl depunem astăzi, împreună cu întreaga societate, va ajuta fermierii să depășească dificultățile financiare pe care le au”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Potrivit declarațiilor statistice, aceste ajutoare ar facilita prelucrarea a circa 280 mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă (grâu, orz, ovăz).

Pe 14 august, Executivul a aprobat procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022.

Ajutorul financiar va fi acordat celor care cultivă produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale. 

Decizia a fost luată atunci în cadrul ședinței executivului care s-a desfășurat în timp ce în fața clădirii Guvernului avea loc un protest organizat de Asociația „Forța Fermierilor”. Potrivit asociației, motivul protestului este faptul că solicitările sale, făcute publice anterior, nu au fost îndeplinite de autorități.