Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Forța Fermierilor, despre reluarea protestelor:…

Forța Fermierilor, despre reluarea protestelor: „Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru ca să fii măcar ascultat de cei cărora le plătești salarii”

Sursa foto: TV8

Asociația Forța Fermierilor susține că ar putea bloca traseele naționale cu tehnică agricolă, dacă autoritățile nu vor interveni în privința revendicărilor agricultorilor.

Organizația atrage atenția că cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședință a cabinetului de miniștrii, sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin care „nu acoperă nici 25 de procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din
fermieri veritabili
”.

„Totodată, din cauza tergiversării procedurilor de aprobare, acest ajutor va ajunge la producători agricoli în cel mai bun caz la începutul lunii octombrie. Atenționăm că decizia privind alocarea celor 200 de milioane de lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există, și nu se cunoaște când ajunge motorina din România (…).

În următoarele zile organizația noastră va întreprinde toate eforturile posibile pentru a avea discuția cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările noastre. Însă, dacă toate tentativele asociației din nou vor fi ignorate, ne rezervăm dreptul să recurgem la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă cu blocarea traseelor naționale.

Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru ca să fii măcar ascultat de cei cărora le plătești salarii, dar fermierii sunt în starea de disperare și nu văd altă ieșire, atunci când Guvernul este surd și mut”, se menționează în comunicatul asociației.

Asociația „Forța Fermierilor” a organizat luni, 14 iulie, un nou protest de „avertizare în forma de pichetare”. Manifestația s-a desfășurat în fața Guvernului, în timp ce în clădire avea loc ședința executivului. Potrivit asociației, motivul protestului este faptul că solicitările sale, făcute publice anterior, nu au fost îndeplinite de autorități.

Anterior, într-un comunicat, Asociația „Forța Fermierilor” a indicat cerințele pe care le are:

  • să fie organizată o întâlnire cu premierul Dorin Recean;
  • să fie aprobate regulamente pentru alocarea compensațiilor pentru producătorii de cereale și repartizarea motorinei din România;
  • să fie impus un moratoriu, până la 31 decembrie, la achitarea datoriilor de către producătorii de cereale mici și mijlocii;
  • să fie interzise executarea silită a obligațiunilor și declanșarea procedurilor de insolvență;
  • să fie create coridoare vamale speciale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor.

Ei au accentuat că, dacă solicitările vor fi ignorate, aceștia vor relua protestele.

Executivul a aprobat luni procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022. Astfel, fermierii care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale) vor primi un nou ajutor financiar.

Asociația „Forța Fermierilor” a suspendat acțiunile de protest până pe 1 august. Decizia a fost luată din motiv că agricultorii urmau să strângă roada de culturi de prima grupă, a declarat în iunie Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației, pentru Ziarul de Gardă.