Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Situația în școlile, universitățile și…

Situația în școlile, universitățile și grădinițele din R. Moldova în contextul pademiei de Covid-19: autoritățile au anunțat numărul persoanelor testate pozitiv

Conform ultimelor date actualizate prezentate de către responsabilii din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 291, iar 6 882 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare.

Totodată, potrivit MECC, 384 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 347 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 66 de persoane, iar alte 71 se află în autoizolare.

În învățământul profesional tehnic, în perioada 19-23 octombrie, au fost înregistrați 15 elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, zece – cadre didactice și doi reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar. De asemenea, 15 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.

În învățământul superior, în perioada 19 – 23 octombrie avem 10 studenți testați pozitiv cu Covid-19, iar 126 de studenți se află în autoizolare. 7 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 18. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 10 persoane.

Din numărul total de 1 398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1 146 instituții de învățământ. În prezent, 8 instituții și 29 grupe de copii se află în carantină. Copii confirmați pozitiv cu virusul COVID-19 sunt 8, iar alți 606 copii se află în autoizolare. 93 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 111 de cadre didactice. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 40 de persoane, iar alte 111 se află în autoizolare.

Situația în pandemie nu este simplă, dar acțiunile pe care le întreprindem ne confirmă că direcția este corectă. Actualizarea este importantă în contextul monitorizării noastre zilnice a activității grădinițelor, școlilor, instituțiilor profesional tehnice și universităților timp de 2 luni de la începerea anului de studii. Reiterez, experiența începerii procesului educațional în contextul COVID, ne demonstrează că școala ca atare nu este o sursă de infecție semnificativ mai mare ca alte activități. Este evident și că atunci când respectăm regulile minimizăm riscurile. Constatăm, că numărul de cazuri crește aproximativ într-un ritm similar cu cel din societate. Școala, așadar, nu este sursă de bază de răspândire a virusului”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.