Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Joi, 29 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

DOC/ Cutiile statului pentru nou născuți, afacerea partenerilor Fundației „Edelweiss”

Publicația Periodică „Revista Odorașul”, care aparține soției lui Victor Osipov, fost consilier al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, actualul ambasador al R. Moldova în Austria, va aproviziona, în următoarea lună, maternitățile cu bunuri de primă necesitate pentru nou născuți, după ce a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății. SRL-ul deține revista cu același nume, fiind implicat anterior și în campania similară „O nouă viață”, implementată de Fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc.

Octavian Armașu a fost numit Guvernator al Băncii Națioale pentru un mandat de 7 ani

Cu votul a 54 de deputați, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a fost numit în funcția de Guvernator al Băncii Naționale pentru un mandat de șapte ani. Armașu a fost propus în noua funcție de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Motivele pentru care Gheorghe Duca își dă demisia din funcția de președinte al Academiei de Științe

Președintele Academiei de Științe a Moldovei își dă demisia. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe extraordinare, iar Gheorghe Duca a declarat că se retrage din funcția de președinte al instituției din motive de sănătate.

DOC/ CV-ul și averea declarată a candidatului propus la funcția de guvernator al R. Moldova

Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, propus de Andrian Candu, președintele Parlamentului la funcția de Guverntor al Băncii Naționale a Moldovei, a ajuns în sistemul public în ianuarie 2016, fiind cooptat în Guvernul Filip, aceasta fiind prima funcție publică din carieră. Până la începutul anului 2016, Armașu a activat în mediul privat, în special în cadrul companiei Südzucker Moldova.

Cine este noul vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate

La propunerea directorului Serviciului de Informații Securitate (SIS), Vasile Botnari, deputații au numit astăzi un nou vicedirector al instituției. Este vorba de Alexandru Esaulenco, care va exercita în continuare funcția de director adjunct al SIS.

 Nemulțumirile din cadrul Consiliului Uniunii Avocaților continuă. Încă un membru și-a dat demisia

În semn de solidaritate și susținere a avocatului Victor Panțîru, care și-a dat recent demisia din funcția de membru al Consiliului Uniunii Avocaților în semn de protest, încă un membru al Consiliului își anunță demisia. Este vorba despre avocatul Victor Burac, care a decis să susțină acțiunea de protest a lui Panțîru, după ce Procuratura Anticorupție a confirmat că președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșnița, este vizat într-un dosar penal.

Socialiștii și comuniștii au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest

După doar o oră de la începerea ședinței de astăzi a Parlamentului, fracțiunea socialiștilor și a comuniștilor au declarat în plen că părăsesc sala și nu vor participa la ședințele din 29 și 30 noiembrie ale Legislativului. Decizie a fost luată în semn de protest la faptul că majoritatea parlamentară nu susține includerea pe ordinea de zi a proiectelor propuse de PCRM și PSRM.

VIDEO/ Ce spune Andrian Candu despre fostul guvernator Sergiu Cioclea

Înainte de a anunța candidatura lui Octavian Armașu pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre activitatea fostului șef al BNM, Sergiu Cioclea. Candu a declarat că, datorită „capacităților profesionale și de management ale domnului Cioclea, astăzi, ca niciodată, situația în domeniul financiar-bancar și monetar este una foarte bună în R. Moldova”.

VIDEO/ De ziua leului moldovenesc, Banca Națională pune în circulație moneda de 10 lei

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la introducerea monedei naționale în R. Moldova, Banca Națională lansează astăzi, 29 noiembrie, moneda de circulație cu caracter comemorativ cu valoare nominală de 10 lei.

FOTO/ Ion Mărgineanu și Unirea: Fostul deputat a ajuns la Alba Iulia

Fostul deputat în primul Parlament al R. Moldova, care a pornit pe jos de la Bălți spre Alba Iulia, și-a îndeplinit misiunea. În vârstă de 77 de ani, Ion Mărgineanu a ajuns astăzi la Alba Iulia, după ce a parcurs sute de kilometri pe jos.

Folosirea și comercializarea veselei de unică folosință va fi interzisă

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic va fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Cu votul a 64 de deputați, Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, 29 noiembrie, modificarea legislației în acest sens, în lectură finală.

R. Moldova și-a redus exporturile de fructe în Rusia

Potrivit analiștilor EastFruit, în pofida recoltei record de mere și prune, R. Moldova și-a redus brusc exporturile în Rusia în septembrie 2018 față de aceeași lună a anului trecut. Exporturile de mere au scăzut cu 42%, de la 27,2 la 15,8 mii tone. Cu toate acestea, acest volum a depășit cantitatea de mere exportată în septembrie 2016, când exporturile au ajuns la 13,4 mii tone.

Ce facem cu Prutul?

În 27 de ani de la căderea cortinei de fier de pe Prut, oricine a dorit să se unească cu România s-a unit. Problema apropierii celor două maluri nu mai e ca problemă. Două lucruri ar mai fi de rezolvat: să dăm afară Prutul din noi (cei care nu au făcut-o). Şi doi: Bucureştiul şi Chişinăul să decidă, la nivel politic, ce fac cu hotarul de pe Prut.

SONDAJ/ Cioclea a plecat. De bună voie sau forţat?

Pe 20 noiembrie, la doi ani şi jumătate de mandat, din cei 7 pentru care a fost ales, Sergiu Cioclea şi-a prezentat demisia, iar trei zile mai târziu, majoritatea parlamentară i-a şi acceptat cererea. „Majoritatea” a refuzat solicitarea deputaţilor PLDM şi PL ca Cioclea să fie audiat în parlament. Nici Cioclea nu a oferit mai multe detalii. Plec „din motive personale”, a scris în cererea de demisie, deşi cu trei săptămâni mai devreme fusese apreciat în parlament pentru stabilizarea situaţiei în sistemul bancar.