Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sindicatul Europol din România solicită…

Sindicatul Europol din România solicită implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cazul avionului cu țigări de contrabandă capturat la Edineț

Sindicatul Europol din România cere, miercuri, 15 septembrie, intervenţia Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după ce autorităţile din R. Moldova au anunţat că un avion de tip An-2 încărcat cu ţigări de contrabandă ar fi intrat în spaţiul aerian românesc și după care a decolat și a zburat din nou prin spațiul aerian al României, intrând apoi în R. Moldova, unde a fost prinsă pentru că a oprit pentru realimentare.

Într-un mesaj postat pe Facebook Sindicatul Polițiștilor Europeni explică faptul că „poliţiştii de frontieră nu au atribuţii pentru a opri astfel de avioane, chiar dacă luptă împotriva contrabandei”.

„Nu a început războiul și nici nu ne-au atacat rușii, ci este doar un avion tip Antonov AN2 burdușit cu aproximativ 100 baxuri cu țigări, care ar fi survolat spațiul aerian românesc unde a și descărcat marfa de contrabanda, așa cum susțin autoritățile moldovene, însă fără a furniza informații exacte. Nu este singurul caz, în luna august, un alt aparat AN2 al unor contrabandiști ucraineni a ajuns în spațiul aerian românesc în zona Sucevei, ceea ce arată că se încearcă prin orice mijloace introducerea de țigări în România, care aduce profit de milioane de euro contrabandiștilor. Această problemă este una destul de gravă, ce tine de securitatea națională, iar CSAT-ul trebuie să intervină de îndată, ținând cont că spațiul aerian românesc este violat de aeronave străine, iar acesta nu este un caz singular”, se arată în mesajul postat.

În context, Sindicatul Europol menționează că „persoanele care fac contrabandă se folosesc de tot felul de tertipuri pentru ca aceste aeronave folosite să nu poată fi reperate pe radare prin zbor la joasă înălțime sub 100m”.  

„Deși această problemă a fost aruncată în curtea Poliției de Frontieră Române, colegii noștri polițiști de frontieră nu au atribuții în acest sens și nici echipamentele necesare pentru intervenție. (…) „Este destul de adevărat că acești contrabandiști se folosesc de tot felul de tertipuri pentru ca aceste aeronave folosite să nu poată fi reperate pe radare prin zbor la joasă înălțime sub 100m, însă CSAT-ul prin atribuțiile pe care le are, trebuie să intervină de îndată în acest caz pentru că astfel de situații se vor mai repeta. Până una alta, colegii noștri se luptă în continuare cu acest fenomen al contrabandei care a luat amploare în ultima perioadă. Numai anul trecut, aceștia au indisponibilizat peste 56.000.000 de tigarete (280.000 de baxuri) si peste 20.000 de kilograme de tutun vrac (echivalentul a peste 29.000.000 de tigarete – sau 145.000 de baxuri), în urma acțiunilor pentru combaterea contrabandei”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol.

Patru piloți, trei cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului au fost reținuți marți, 14 septembrie, în cazul avionului cu țigări de contrabandă capturat la Edineț. Alte două persoane au fugit de la fața locului și au fost date în căutare internațională.

Citiți și: VIDEO/ Detalii de la Poliția de Frontieră despre avionul cu țigări de contrabandă capturat la Edineț: „Patru piloți au fost reținuți, iar alte două persoane – date în căutare”

Potrivit șefului-adjunct al Poliției de Frontieră, Daniel Martnos, polițiștii au încercat să rețină în total șase persoane, astfel trei piloți care erau la bord – doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus au fost reținuți la fața locului, alte două persoane au fugit, iar al patrulea pilot – cetățean al Ucrainei a fost reținut la hotel. Poliția de Frontieră susține că pe acest caz a fost deschis dosar penal în baza a două articole – unul pentru survolarea neautorizată a spațiului aerian și altul pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.

Marți, 14 septembrie, un avion de tip AN-2 plin cu țigări de contrabandă care se îndrepta spre România a fost capturat la Edineț de către polițiștii de frontieră în timp ce survola R. Moldova. Trei cetățeni ucraineni care erau la bord au fost reținuți. Totodată, reprezentanții Poliției de Frontieră au menționat că la fața locului polițiștii au depistat un vehicul cu combustibil pentru aeronavă, dar și un tractor. Avionul era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală țara vecină România.

Potrivit presei de peste Prut, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, aeronava a aterizat în județul Suceava, România, pentru a lăsa aproximativ 100 de baxuri de țigări de contrabandă, după care a decolat și a zburat din nou prin spațiul aerian al României, intrând apoi în Republica Moldova, unde a fost prinsă pentru că a oprit pentru realimentare.

Citiți și: FOTO/ Un avion care ar fi utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă și care urma să ajungă pe teritoriul României, oprit de polițiștii de frontieră