Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii de la Poliția…

VIDEO Detalii de la Poliția de Frontieră despre avionul cu țigări de contrabandă capturat la Edineț: „Patru piloți au fost reținuți, iar alte două persoane – date în căutare”

Patru piloți, trei cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului au fost reținuți marți, 14 septembrie, în cazul avionului cu țigări de contrabandă capturat la Edineț. Alte două persoane au fugit de la fața locului și au fost date în căutare internațională. Precizările au fost făcute miercuri, 15 septembrie, de către conducerea Poliției de Frontieră în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit șefului-adjunct al Poliției de Frontieră, Daniel Martnos, polițiștii au încercat să rețină în total șase persoane, astfel trei piloți care erau la bord – doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus au fost reținuți la fața locului, alte două persoane au fugit, iar al patrulea pilot – cetățean al Ucrainei a fost reținut la hotel. Poliția de Frontieră susține că pe acest caz a fost deschis dosar penal în baza a două articole – unul pentru survolarea neautorizată a spațiului aerian și altul pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.

„A fost purces la reținerea persoanelor, la fața locului au fost reținute trei persoane. Trei persoane (piloți) au fost reținute la fața locului, iar alte două persoane au reușit să evadeze. Un alt pilot a fost reținut la hotel. Trei cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului. Doi cetățeni ai Ucrainei au încercat să evadeze. Au fost petrecute măsuri de căutare. La moment cei doi sunt dați în căutare internațională. Pe acest caz a fost pornit dosar penal pe două articole – unul pentru survolarea neautorizată și altul pentru trecerea ilegală a frontierei. Ieri au fost petrecute percheziții. Nu putem intra în detalii. Nava era aterizată, era la sol când a fost reținută. (…) Colegii din România urmează să ne răspundă și să ne spună ce au depistat ei. Din informațiile primare constatăm că a avut loc contrabandă. Aeronava nu este înregistrată legal în Ucraina. Ea este radiată”, a declarat șeful-adjunct la Poliției de Frontieră, Daniel Martnos.

„Au fost dispuse mai multe acțiune investigație sub conducerea lui Daniel Martnos. Primele informații le examinam la finele lunii august. Informația primară a parvenit la 8 septembrie. (…) Un grup operativ a fost ridicat pe alarmă și a început acțiunile de căutare. Au fost întreprinse măsuri de căutare. Atunci au fost informați colegii din Poliția națională. Despre faptul survolării spațiului a unui aparat de zbor au fost informate autoritățile. Am discutat cu șeful poliției de frontieră din Ucraina Serghei Daineko. Ulterior, am întreprins măsuri de investigare. (…) Am fost în contact direct cu toate instituțiile statului”, a declarat șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

Poliția de Frontieră a publicat imagini din momentul reținerii:

Marți, 14 septembrie, un avion de tip AN-2 plin cu țigări de contrabandă care se îndrepta spre România a fost capturat la Edineț de către polițiștii de frontieră în timp ce survola R. Moldova. Trei cetățeni ucraineni care erau la bord au fost reținuți. Totodată, reprezentanții Poliției de Frontieră au menționat că la fața locului polițiștii au depistat un vehicul cu combustibil pentru aeronavă, dar și un tractor. Avionul era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală țara vecină România.

Potrivit presei de peste Prut, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, aeronava a aterizat în județul Suceava, România, pentru a lăsa aproximativ 100 de baxuri de țigări de contrabandă, după care a decolat și a zburat din nou prin spațiul aerian al României, intrând apoi în Republica Moldova, unde a fost prinsă pentru că a oprit pentru realimentare.

Serviciul de Graniceri din Ucraina a publicat imagini de la fața locului unde a fost capturată aeronava AN-2 plină cu țigări de contrabandă și trei cetățeni ai Ucrainei.

Citiți și: FOTO/ Un avion care ar fi utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă și care urma să ajungă pe teritoriul României, oprit de polițiștii de frontieră